3 geheimen voor de perfecte zelfgemaakte bouillon

BBirgitte 25 mei 2024 07:01

Hoe vaak heb je wel niet een recept gezien waarin 'zelfgemaakte bouillon' stond? Het lijkt misschien een lastige klus, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Met onze 3 geheimen voor de perfecte zelfgemaakte bouillon, zet je in een handomdraai een heerlijke bouillon op tafel.

Geheim 1: De ingrediënten

Het eerste geheim voor de perfecte bouillon zit in de ingrediënten. Je kunt bouillon maken van botten, van groenten, van kip... de mogelijkheden zijn eindeloos. Het belangrijkste is dat de ingrediënten vers en van goede kwaliteit zijn. En vergeet niet dat je een bouillon ook kunt maken van restjes!

Ingrediënten voor bouillon Tips
Botten Gebruik de botten van biologisch vlees.
Groenten Gebruik verse seizoensgroenten voor de beste smaak.
Kip Gebruik het karkas en de restjes van een gebraden kip.

Geheim 2: De bereiding

Het tweede geheim heeft alles te maken met de bereiding. Een goede bouillon heeft tijd nodig om te trekken. Hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe intenser de smaak wordt. Maar pas op: te lang koken kan de bouillon bitter maken.

  1. Begin met het aanbraden van de botten of groenten in een beetje olie. Dit zorgt voor een rijkere smaak.
  2. Voeg water toe en breng aan de kook.
  3. Laat de bouillon op laag vuur trekken.
  4. Zeef de bouillon om alle vaste bestanddelen te verwijderen.

Geheim 3: De toevoegingen

Het laatste geheim zit in de toevoegingen. Deze kunnen een bouillon van goed naar geweldig tillen. Denk bijvoorbeeld aan kruiden, specerijen of een scheutje wijn. Maar let op: de toevoegingen moeten de smaak van de bouillon ondersteunen, niet overheersen.

En tenslotte, vergeet niet: een perfecte bouillon maken is een proces van experimenteren. Wat jij lekker vindt, kan iemand anders misschien minder waarderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.