3 ideeën voor zelfgemaakte plantaardige kaas

BBirgitte 21 januari 2024 07:06

Ben je dol op kaas, maar wil je graag een plantaardige optie proberen? Je bent niet de enige! Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige opties, ook als het om kaas gaat. Het goede nieuws? Je kunt het thuis maken! Hier zijn drie ideeën voor heerlijke zelfgemaakte plantaardige kaas.

Idee 1: Plantaardige mozzarella

Plantaardige mozzarella is een geweldige veganistische alternatief voor traditionele mozzarella. Het is een uitstekende toevoeging aan pizza's, pasta's en salades. Hier is een eenvoudig recept om het te maken.

Ingrediënten:

  • 1 kopje rauwe cashewnoten
  • 2 kopjes water
  • 1/4e kopje tapioca zetmeel
  • Het sap van een halve citroen
  • 1/2 eetlepel zout

Stappen:

  1. Week de cashewnoten een nacht in water.
  2. Giet de cashewnoten af en doe ze in een blender.
  3. Voeg het water, tapioca zetmeel, citroensap en zout toe aan de blender.
  4. Mix het tot het een gladde massa is.
  5. Giet de mix in een pan en verwarm het op een middelhoog vuur.
  6. Roer constant tot het mengsel dik wordt.
  7. Laat het afkoelen en vorm er bollen van. Je hebt nu je eigen plantaardige mozzarella!

Idee 2: Plantaardige cheddar

Cheddar is een andere favoriete kaassoort. Hier is een recept voor plantaardige cheddar.

Ingrediënten:

  • 1 kopje rauwe cashewnoten
  • 1/4e kopje voedingsgist
  • 1/4e kopje tomatenpuree
  • 1/4e kopje water
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder

Stappen:

  1. Week de cashewnoten een nacht in water.
  2. Giet de cashewnoten af en doe ze in een blender.
  3. Voeg de voedingsgist, tomatenpuree, water, appelciderazijn, zout, uienpoeder en knoflookpoeder toe.
  4. Mix het tot het een gladde massa is.
  5. Giet het mengsel in een bakvorm en laat het een paar uur in de koelkast staan.
  6. Snij het in plakken. Je hebt nu je eigen plantaardige cheddar!

Idee 3: Plantaardige roomkaas

Roomkaas is een ander populair kaastype. Het is heerlijk op bagels en in desserts. Hier is een recept om je eigen plantaardige roomkaas te maken.

Ingrediënten:

  • 1 kopje rauwe cashewnoten
  • 1/4e kopje water
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1/2 theelepel zout

Stappen:

  1. Week de cashewnoten een nacht in water.
  2. Giet de cashewnoten af en doe ze in een blender.
  3. Voeg het water, citroensap en zout toe.
  4. Mix het tot het een gladde massa is.
  5. Doe het in een kom en laat het een paar uur in de koelkast staan. Je hebt nu je eigen plantaardige roomkaas!

Het maken van je eigen plantaardige kaas kan een leuke en bevredigende ervaring zijn. Probeer deze recepten eens en experimenteer met je eigen variaties.

Meer artikelen