3 klassieke Franse sauzen die elke kok moet kennen

BBirgitte 11 augustus 2023 18:17

De Franse keuken staat bekend om zijn verfijnde en smaakvolle gerechten, en sauzen spelen hierin een cruciale rol. Deze drie klassieke Franse sauzen, de béarnaise, velouté en espagnole, zijn de pijlers van vele traditionele Franse gerechten. Met een goed begrip van deze sauzen, kunt u uw kookkunsten naar een hoger niveau tillen.

Béarnaise saus

De béarnaise saus is een emulsie van boter en eigeel, op smaak gebracht met dragon en azijn. Deze saus is perfect bij gegrild vlees of vis. Het maken van een béarnaise kan lastig zijn, omdat de saus kan schiften als de ingrediënten niet op de juiste temperatuur zijn. Maar met een beetje oefening, kunt u de perfecte béarnaise maken.

Velouté saus

Velouté is een van de vijf 'moedersauzen' in de Franse keuken. Het is een gladde, romige saus gemaakt van bouillon en een roux van boter en bloem. De velouté saus kan worden gebruikt als basis voor vele andere sauzen en is een essentieel onderdeel van veel Franse gerechten.

Espagnole saus

Espagnole, of 'Spaanse' saus, is een rijke, donkere saus gemaakt van vleesbouillon, tomaten en een roux van boter en bloem. Het is een van de meest complexe Franse sauzen om te maken, maar het resultaat is een diepe, hartige smaak die goed past bij vele gerechten.

Hieronder volgt een handige tabel met de ingrediënten en bereidingswijze van elk van deze sauzen:

Saus Ingrediënten Bereidingswijze
Béarnaise Boter, eigeel, dragon, azijn Emulgeren van boter en eigeel, op smaak brengen met dragon en azijn
Velouté Bouillon, boter, bloem Maken van een roux van boter en bloem, toevoegen van bouillon
Espagnole Vleesbouillon, tomaten, boter, bloem Maken van een roux van boter en bloem, toevoegen van vleesbouillon en tomaten

Het leren maken van deze klassieke Franse sauzen kan wat tijd en geduld vergen, maar het is zeker de moeite waard. Door deze sauzen onder de knie te krijgen, kunt u vele Franse gerechten maken en uw kookkunsten verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.