3 must-try desserts uit de Scandinavische keuken

BBirgitte 10 oktober 2023 16:12

Ben je dol op zoetigheid? Dan moet je zeker de Scandinavische keuken eens proberen. Vooral de desserts uit deze regio zijn een ware traktatie. Hieronder vind je drie must-try desserts uit de Scandinavische keuken die je zelf kunt maken.

1. Kladdkaka (Zweedse plakkerige chocoladecake)

Kladdkaka is een van de populairste desserts in Zweden. Deze plakkerige chocoladecake is onweerstaanbaar. Het heeft een rijke, intense chocoladesmaak en een heerlijk plakkerige textuur. Hier is hoe je het maakt:

Ingrediënten:

  • 100 gram boter
  • 2 eieren
  • 300 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 4 eetlepels cacao
  • 1 eetlepel vanille extract

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt de boter en laat deze afkoelen.
  3. Meng in een grote kom de eieren en suiker. Voeg dan de bloem, cacao en vanille extract toe.
  4. Voeg de gesmolten boter toe aan het mengsel.
  5. Giet het mengsel in een ingevette taartvorm en bak 20-25 minuten in de oven.

2. Kanelbullar (Zweedse kaneelbroodjes)

Kanelbullar zijn Zweedse kaneelbroodjes die traditioneel worden geserveerd bij de koffie. Ze zijn zoet, pluizig en hebben een heerlijke kaneelsmaak. Hier is het recept:

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 50 gram gist
  • 250 ml melk
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei (voor het bestrijken)

Bereidingswijze:

  1. Los de gist op in de lauwwarme melk.
  2. Voeg suiker, zout en kaneel toe.
  3. Voeg de bloem toe en kneed tot een soepel deeg.
  4. Laat het deeg 1 uur rijzen.
  5. Verdeel het deeg in stukken en vorm er kaneelbroodjes van.
  6. Bestrijk de broodjes met ei en bak ze in 15 minuten goudbruin.

3. Risalamande (Deense rijstpudding)

Risalamande is een Deense rijstpudding met slagroom en kersen. Dit dessert wordt traditioneel op kerstavond gegeten in Denemarken. Probeer het recept hier:

Ingrediënten:

  • 75 gram rijst
  • 500 ml melk
  • 25 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 200 ml slagroom
  • 1 pot kersen op siroop

Bereidingswijze:

  1. Breng de melk aan de kook en voeg de rijst toe.
  2. Kook de rijst op laag vuur tot deze zacht is.
  3. Voeg suiker en vanille toe.
  4. Klop de slagroom stijf en meng deze door de afgekoelde rijst.
  5. Serveer de rijstpudding met de kersen.

Zo, nu kun je zelf aan de slag met deze must-try Scandinavische desserts.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.