4 ideeën voor zelfgemaakte glutenvrije broodvarianten

MMichiel 21 december 2023 07:08

Bent u op zoek naar nieuwe ideeën voor zelfgemaakte glutenvrije broodvarianten? U bent op de juiste plek! In dit artikel delen wij vier eenvoudige en heerlijke recepten voor het maken van uw eigen glutenvrije brood. Van boekweit tot quinoa, deze recepten zijn niet alleen gezond, maar ook super smaakvol. Dus laten we beginnen!

1. Glutenvrij brood met boekweit

Boekweit is een geweldig alternatief voor tarwe, vooral voor degenen die een glutenvrij dieet volgen. Het geeft een nootachtige smaak aan uw brood en is ook rijk aan vezels en eiwitten. Hier is een eenvoudig recept om zelf glutenvrij boekweitbrood te bakken.

Ingrediënten:

  • 200 gram boekweitmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel appelazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 ml warm water
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Meng in een kom het boekweitmeel, rijstmeel, bakpoeder en zout.
  3. Voeg de appelazijn, olijfolie en warm water toe. Roer goed om een glad mengsel te krijgen.
  4. Giet het mengsel in een ingevette broodvorm en bak ongeveer 45 minuten in de oven.
  5. Laat het brood volledig afkoelen voordat u het uit de vorm haalt.

2. Glutenvrij brood met quinoa

Quinoa is een andere populaire keuze voor glutenvrij brood. Het is rijk aan eiwitten, vezels en vitamines, en geeft een heerlijke textuur aan uw brood. Hier is hoe u het kunt maken.

Ingrediënten:

  • 200 gram gekookte quinoa
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout (zorg ervoor dat het gecertificeerd glutenvrij is)
  • 3 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Meng in een kom de gekookte quinoa, amandelmeel, havermout, bakpoeder en zout.
  3. Voeg de eieren en olijfolie toe en roer goed.
  4. Giet het mengsel in een ingevette broodvorm en bak ongeveer 45 minuten in de oven.
  5. Laat het brood volledig afkoelen voordat u het uit de vorm haalt.

3. Glutenvrij brood met haver

Haver is ook een goede optie voor glutenvrij brood, maar zorg ervoor dat u gecertificeerde glutenvrije haver gebruikt, omdat gewone haver vaak besmet kan zijn met gluten. Hier is een eenvoudig recept.

Ingrediënten:

  • 200 gram glutenvrije havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 ml amandelmelk
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Meng in een kom de havermout, amandelmeel, bakpoeder en zout.
  3. Voeg de eieren, olijfolie en amandelmelk toe en roer goed.
  4. Giet het mengsel in een ingevette broodvorm en bak ongeveer 45 minuten in de oven.
  5. Laat het brood volledig afkoelen voordat u het uit de vorm haalt.

4. Glutenvrij brood met amandelmeel

Amandelmeel geeft een lichte, bijna zoete smaak aan uw brood. Het is ook rijk aan eiwitten en vitamine E. Hier is een eenvoudig recept.

Ingrediënten:

  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel appelazijn
  • 3 eieren
  • 250 ml amandelmelk
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Meng in een kom het amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en zout.
  3. Voeg de appelazijn, eieren en amandelmelk toe en roer goed.
  4. Giet het mengsel in een ingevette broodvorm en bak ongeveer 45 minuten in de oven.
  5. Laat het brood volledig afkoelen voordat u het uit de vorm haalt.

Hier zijn de vier recepten nog eens op een rijtje:

Broodvariant Hoofdingrediënt
Boekweitbrood Boekweitmeel
Quinoabrood Quinoa
Havermoutbrood Glutenvrije havermout
Amandelmeelbrood Amandelmeel

We hopen dat u geniet van deze recepten en dat ze u inspireren om uw eigen glutenvrije brood te bakken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.