4 ideeën voor zelfgemaakte sauzen en marinades

MMichiel 25 augustus 2023 15:32

Ben je klaar om je kookkunsten naar een hoger niveau te tillen? Zelfgemaakte sauzen en marinades kunnen een geweldig verschil maken in de smaak van je gerechten. Hier zijn vier ideeën om je op weg te helpen.

Zelfgemaakte knoflookbotersaus

Deze eenvoudige saus is perfect voor vlees, vis en groenten. Je kunt het zelfs gebruiken als broodverspreiding!

Ingrediënten:

  • 125 g boter
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper

Bereiding:

  1. Smelt de boter in een kleine pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de knoflook, het zout en de peper toe.
  3. Goed roeren en van het vuur halen zodra de knoflook goudbruin is.

Zelfgemaakte barbecuemarinade

Deze marinade is perfect voor barbecuevlees, van kip tot rundvlees. Het geeft je vlees een fantastische smaak en maakt het mals.

Ingrediënten:

  • 1 kopje ketchup
  • 1/4 kopje appelazijn
  • 1/4 kopje bruine suiker
  • 1 eetlepel Worcestershire-saus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Bereiding:

  1. Combineer alle ingrediënten in een kom en roer goed.
  2. Gebruik de marinade om het vlees minimaal 2 uur voor het grillen te marineren.

Zelfgemaakte pepersaus

Deze heerlijke pepersaus is perfect voor steak en andere soorten vlees. Het is snel en gemakkelijk te maken en heeft een rijke, diepe smaak.

Ingrediënten:

  • 1 kopje runderbouillon
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout

Bereiding:

  1. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de bloem toe en roer tot het mengsel bruin wordt.
  3. Voeg de bouillon, peper en zout toe. Roer goed.
  4. Laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen, of totdat deze is ingedikt.

Zelfgemaakte honing-mosterdmarinade

Deze honing-mosterdmarinade is geweldig voor kip, varkensvlees en zelfs vis. Het is zoet en pittig en voegt een heerlijke smaak toe aan je gerechten.

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje honing
  • 1/4 kopje Dijonmosterd
  • 1/4 kopje appelciderazijn
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 1/2 theelepel zout

Bereiding:

  1. Combineer alle ingrediënten in een kom en roer goed.
  2. Gebruik de marinade om het vlees minimaal 2 uur voor het koken te marineren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.