4 sauzen uit de Aziatische keuken die je moet proberen

MMichiel 1 september 2023 13:37

Aziatische sauzen zijn een essentieel onderdeel van de oosterse keuken. Ze voegen diepte en rijkdom toe aan de gerechten en kunnen op vele manieren worden gebruikt. Dit artikel laat je kennismaken met vier van de meest populaire Aziatische sauzen: Sojasaus, Fish sauce, Oestersaus en Sriracha.

Sojasaus (sojasaus)

Eén van de meest bekende Aziatische sauzen is sojasaus. In het Japans heet deze saus 'Shoyu'. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, zout en water. De saus heeft een donkere kleur en een diepe, umami smaak. Sojasaus wordt vaak gebruikt als smaakmaker in roerbakgerechten, marinades en sauzen.

Fish Sauce (vissaus)

Fish Sauce, ook wel vissaus genoemd, is een veelgebruikte saus in de Aziatische keuken. Het wordt gemaakt van gefermenteerde vis en zout. Deze saus heeft een sterke, zilte smaak en wordt vaak gebruikt in soepen, curry's en als dipsaus.

Oestersaus

Oestersaus is een dikke, donkerbruine saus gemaakt van oestersap, sojasaus, suiker en zout. Het heeft een zoete en zoute smaak en wordt vaak gebruikt in roerbakgerechten en marinades.

Sriracha

Sriracha is een hete saus die oorspronkelijk uit Thailand komt. Het is gemaakt van rode chili pepers, azijn, knoflook, suiker en zout. Sriracha heeft een pittige, zoetzure smaak en wordt vaak gebruikt als dipsaus of in marinades.

Hier is een handige tabel die de basisinformatie over deze sauzen samenvat:

Saus Hoofdingrediënten Smaak
Sojasaus Sojabonen, tarwe, zout, water Zout, umami
Fish Sauce Gefermenteerde vis, zout Zout, visachtig
Oestersaus Oestersap, sojasaus, suiker, zout Zoet, zout
Sriracha Rode chili pepers, azijn, knoflook, suiker, zout Pittig, zoetzuur

Of je nu een fervent liefhebber bent van de Aziatische keuken of een nieuwkomer in deze smaakvolle wereld, het experimenteren met deze sauzen opent een wereld van culinaire mogelijkheden. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.