4 tips voor zelfgemaakte notenboters en -pasta's

MMichiel 29 augustus 2023 07:02

Notenboter en notenpasta zijn overheerlijke, voedzame en veelzijdige toevoegingen aan je maaltijden. Of je ze nu gebruikt voor op je boterham, in bakrecepten of als basis voor sauzen, zelfgemaakte notenboters en -pasta's zijn rijk aan voedingsstoffen en zitten boordevol smaak. Hier zijn vier tips om zelf notenboter en notenpasta te maken.

Tip 1: Kies de juiste noten

Het eerste wat je moet doen bij het maken van notenboter of notenpasta, is beslissen welke noten je wilt gebruiken. Er zijn heel wat verschillende noten die je kunt gebruiken voor jouw notenboter. Hier is een lijst van een paar van de meest populaire keuzes:

  • Amandelen
  • Cashewnoten
  • Hazennoten
  • Pinda's
  • Walnoten
  • Pecannoten

Tip 2: Rooster de noten

Het roosteren van de noten voordat je ze vermaalt kan helpen om hun natuurlijke oliën vrij te maken, wat resulteert in een zachtere en smaakvollere boter. Je kunt de noten in een pan op het vuur roosteren, of in de oven op een lage temperatuur.

Tip 3: Voeg smaakmakers toe

Hoewel notenboter op zichzelf al heerlijk is, kun je het nog lekkerder maken door wat smaakmakers toe te voegen. Denk aan honing, kaneel, vanille, zout, chocolade, of zelfs een beetje chili voor een pittige kick. Wees creatief en experimenteer met verschillende combinaties.

Tip 4: Bewaar het goed

Zelfgemaakte notenboter kan tot twee weken in de koelkast worden bewaard. Zorg er wel voor dat je de boter in een luchtdichte container bewaart om de houdbaarheid te verlengen.

Recept voor notenboter

Hier is een eenvoudig recept dat je kunt volgen om je eigen notenboter te maken:

  1. Rooster 2 kopjes noten in een pan of in de oven tot ze goudbruin zijn.
  2. Doe de noten in een keukenmachine en maal ze tot een pasta.
  3. Voeg naar smaak zout, honing, kaneel of andere smaakmakers toe.
  4. Bewaar de boter in een luchtdichte container in de koelkast.

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, kun je beginnen met experimenteren met verschillende soorten noten en smaakmakers. Veel plezier met het maken van jouw zelfgemaakte notenboters en -pasta's!

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.