5 manieren om klassieke Franse crêpes te bereiden

MMichiel 21 september 2023 07:02

Crêpes, de dunne, luchtige pannenkoeken die hun oorsprong vinden in Bretagne, een regio in het noordwesten van Frankrijk, zijn een culinair icoon. Ze zijn zo veelzijdig dat ze zowel voor hartige als voor zoete gerechten kunnen worden gebruikt. In dit artikel behandelen we 5 verschillende manieren om klassieke Franse crêpes te bereiden.

Traditionele Franse crêpes

Het basisrecept voor Franse crêpes is vrij eenvoudig. Je hebt alleen bloem, eieren, melk, suiker en een snufje zout nodig. Voor een klassieke twist kun je een klein beetje gesmolten boter of olie toevoegen aan het beslag. Het belangrijkste bij het bereiden van crêpes is om het beslag zo dun mogelijk te krijgen.

Crêpes met verschillende vullingen

Wat crêpes zo geliefd maakt, is de verscheidenheid aan vullingen die je kunt gebruiken. Zoete crêpes kunnen worden gevuld met klassieke vullingen zoals Nutella, suiker, jam of vers fruit. Voor hartige crêpes kun je kiezen voor kaas, ham, eieren of groenten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Gezonde Franse crêpes

Voor de gezondheidsbewuste koks zijn er ook manieren om crêpes te maken met minder suiker en vet. Je kunt bijvoorbeeld volkoren meel gebruiken in plaats van witte bloem. Of vervang de suiker door honing of een andere natuurlijke zoetstof. Voeg wat vers fruit toe voor extra voedingsstoffen.

Perfecte Franse crêpes

Het geheim van de perfecte crêpe zit 'm in de techniek van het bakken. De pan moet goed heet zijn voordat je het beslag erin giet. Giet een dunne laag beslag in de pan en draai de pan rond zodat het beslag gelijkmatig verdeeld is. Als de randen van de crêpe goudbruin zijn, is het tijd om hem om te draaien.

Authentieke Franse crêpes

Voor een authentieke ervaring kun je proberen om crêpes te maken zoals ze dat doen in Bretagne. In deze regio worden crêpes traditioneel gemaakt met boekweitmeel en geserveerd met cider. Een typische vulling is ham, kaas en een spiegelei.

Hier is een snel overzicht van de 5 methoden die we hebben behandeld:

Methode Ingrediënten Bereiding
Traditioneel Bloem, eieren, melk, suiker, zout Dunnen laag beslag, bakken tot goudbruin
Met vullingen Bovenstaand + vulling naar keuze Vulling toevoegen na het bakken
Gezond Volkoren meel, eieren, melk, natuurlijke zoetstof, fruit Vervang witte bloem en suiker, voeg fruit toe
Perfect Zoals traditioneel Heet bakken, gelijkmatig verdelen, omdraaien wanneer goudbruin
Authentiek Boekweitmeel, eieren, melk, zout, ham, kaas, ei Gebruik boekweitmeel, vul met ham, kaas en ei

Dus daar heb je het, 5 verschillende manieren om klassieke Franse crêpes te bereiden. Het maakt niet uit welke methode je kiest, het plezier van het koken en het genieten van je zelfgemaakte crêpes is hetzelfde.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.