
Wie houdt er niet van de zoete smaak van zelfgemaakte jam op een verse boterham? Of de smaak van zomerfruit bewaard in een potje als conserve? Hier zijn vijf heerlijke recepten om je eigen jams en conserven te maken.
1. Zelfgemaakte aardbeienjam
Voor dit recept heb je nodig:
- 1 kilo verse aardbeien
- 1 kilo suiker
- sap van 1 citroen
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze in stukjes. Doe ze in een grote pan en voeg de suiker en citroensap toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een uur op laag vuur pruttelen. Zorg ervoor dat je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Vul gesteriliseerde potten met de hete jam en sluit ze direct af.
2. Zelfgemaakte pruimenjam
Voor dit recept heb je nodig:
- 1 kilo pruimen
- 500 gram suiker
- sap van 1 citroen
Verwijder de pitten van de pruimen en snij ze in stukjes. Doe ze in een grote pan en voeg de suiker en citroensap toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een uur op laag vuur pruttelen. Zorg ervoor dat je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Vul gesteriliseerde potten met de hete jam en sluit ze direct af.
3. Zelfgemaakte perenjam
Voor dit recept heb je nodig:
- 1 kilo peren
- 500 gram suiker
- sap van 1 citroen
Schil de peren en snij ze in stukjes. Doe ze in een grote pan en voeg de suiker en citroensap toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een uur op laag vuur pruttelen. Zorg ervoor dat je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Vul gesteriliseerde potten met de hete jam en sluit ze direct af.
4. Zelfgemaakte abrikozenjam
Voor dit recept heb je nodig:
- 1 kilo abrikozen
- 500 gram suiker
- sap van 1 citroen
Verwijder de pitten van de abrikozen en snij ze in stukjes. Doe ze in een grote pan en voeg de suiker en citroensap toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een uur op laag vuur pruttelen. Zorg ervoor dat je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Vul gesteriliseerde potten met de hete jam en sluit ze direct af.
5. Zelfgemaakte appelmoes
Voor dit recept heb je nodig:
- 1 kilo appels
- 100 gram suiker
- sap van 1 citroen
Schil de appels en snij ze in stukjes. Doe ze in een grote pan en voeg de suiker en citroensap toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een uur op laag vuur pruttelen. Zorg ervoor dat je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Vul gesteriliseerde potten met de hete appelmoes en sluit ze direct af.
Met deze vijf recepten kun je de hele zomer genieten van zelfgemaakte jams en conserven.