5 tips voor zelfgemaakte eiwitrijke ontbijtopties

BBirgitte 12 augustus 2023 12:17

Het ontbijt is een belangrijk moment van de dag. Het geeft je energie en zorgt voor een goede start. Als je sport of gewoon gezond wilt eten, dan is een eiwitrijk ontbijt een uitstekende keuze. In dit artikel geven we je 5 tips voor zelfgemaakte eiwitrijke ontbijtopties.

1. Eiwitrijke smoothie

Een smoothie is een snel en makkelijk te bereiden ontbijt. Je kunt het bovendien helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Denk bijvoorbeeld aan een eiwitrijke smoothie met havermout of een eiwitrijke smoothie met kwark. Voeg wat fruit toe voor de nodige vitamines en je hebt een perfect eiwitrijk ontbijt.

2. Havermout met eiwitten

Havermout is een bron van complexe koolhydraten en is daarom perfect om je dag mee te beginnen. Je kunt het eiwitgehalte verhogen door eiwitpoeder toe te voegen of door het te bereiden met melk in plaats van water. Voeg nog wat noten en fruit toe en je hebt een gezond en eiwitrijk ontbijt.

3. Eiwitrijke pannenkoeken

Wie zegt dat een eiwitrijk ontbijt niet lekker kan zijn? Eiwitrijke pannenkoeken zijn een heerlijke manier om je dag te beginnen. Je maakt ze door wat eiwitpoeder toe te voegen aan je pannenkoekenmix. Serveer ze met wat vers fruit of yoghurt voor extra eiwitten.

4. Eieren met groenten

Een klassiek eiwitrijk ontbijt is natuurlijk gebaseerd op eieren. Je kunt ze koken, bakken of roerbakken met wat groenten. Zo krijg je een boel eiwitten binnen en begin je de dag met een portie groenten.

5. Kwark met noten en fruit

Kwark is een uitstekende bron van eiwitten. Je kunt het combineren met noten voor wat gezonde vetten en fruit voor de vitamines. Het is een eenvoudig en snel te bereiden ontbijt.

Hieronder vind je een overzicht van de voedingswaarde van deze ontbijtopties.

Ontbijtoptie Eiwitten Koolhydraten Vetten
Eiwitrijke smoothie 20g 30g 10g
Havermout met eiwitten 15g 40g 5g
Eiwitrijke pannenkoeken 25g 50g 15g
Eieren met groenten 18g 5g 12g
Kwark met noten en fruit 20g 25g 10g

Zoals je ziet, er zijn genoeg opties voor een eiwitrijk ontbijt. Je kunt variëren en experimenteren tot je jouw favoriete ontbijt hebt gevonden.

Meer artikelen