De geheimen van de Argentijnse asado

MMichiel 28 mei 2024 07:02

Als je denkt aan de Argentijnse keuken, is het eerste dat in je opkomt waarschijnlijk steak... en terecht! Maar er is meer dan alleen steak op de Argentijnse menukaart, en dat is de Argentijnse asado. Dit traditionele barbecue-gerecht is een integraal onderdeel van de Argentijnse cultuur en gastronomie, en in dit artikel zullen we de geheimen van de Argentijnse asado onthullen.

Wat is Argentijnse asado?

Asado is de Spaanse term voor barbecue, maar in Argentinië betekent het veel meer dan dat. Het is een traditionele kooktechniek die dateert van de gaucho's, de Argentijnse cowboys. Het is niet alleen een manier van koken, maar ook een sociale gebeurtenis. Een asado brengt vrienden en familie samen rond een vuur, om te genieten van goed eten, drinken en gesprekken.

De technieken van de Argentijnse asado

Het geheim van een goede asado zit hem in de techniek. Bij een asado wordt het vlees langzaam gegrild boven hout of houtskool, wat het een unieke, rokerige smaak geeft. Het vlees wordt meestal eerst gemarineerd met chimichurri, een traditionele Argentijnse saus gemaakt van peterselie, oregano, knoflook, azijn en olie.

Eerste stap: Het vuur

Het vuur is de basis van een goede asado. Het moet groot genoeg zijn om het vlees te kunnen grillen, maar niet te heet, om te voorkomen dat het vlees aan de buitenkant verbrandt terwijl het van binnen nog rauw is.

Tweede stap: Het vlees

Bij een asado draait alles om het vlees. De meest populaire keuzes zijn ribeye, filet mignon en short rib, maar je kunt ook lam, varken of kip gebruiken.

Derde stap: De marinade

Een goede marinade is essentieel voor een smaakvolle asado. De meeste Argentijnen gebruiken chimichurri, maar je kunt ook je eigen marinade maken met je favoriete kruiden en specerijen.

Recepten voor Argentijnse asado

Nu je de basis van de asado-techniek kent, is het tijd om je handen vies te maken en je eigen asado te maken! Hier zijn enkele traditionele Argentijnse asado-recepten om je op weg te helpen.

Asado met chimichurri

  1. 1 kg ribeye steak
  2. 1 recept chimichurri
  3. Zout en peper naar smaak

Bereiding: Marineer de steak in de chimichurri voor minstens 2 uur. Grill de steak boven medium vuur tot de gewenste gaarheid.

Asado met rode wijn marinade

  1. 1 kg short rib
  2. 1 fles rode wijn
  3. 2 teentjes knoflook, gehakt
  4. 1 theelepel rode peper vlokken

Bereiding: Meng de rode wijn, knoflook en rode peper vlokken in een kom. Marineer de short rib in de marinade voor minstens 2 uur. Grill de short rib boven medium vuur tot de gewenste gaarheid.

De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om asado. Met een beetje oefening en geduld kun je de perfecte asado maken die je vrienden en familie zal verrassen. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.