De geheimen van tempura: licht en knapperig gefrituurd

BBirgitte 16 september 2023 07:01

Als je ooit in een Japans restaurant bent geweest, heb je vast wel eens tempura op het menu zien staan. Dit klassieke Japanse gerecht, dat bestaat uit vis of groenten die zijn ondergedompeld in een licht beslag en dan snel gefrituurd, is geliefd om zijn lichte, knapperige textuur. Maar wat zijn de geheimen achter deze heerlijke traktatie?

De beste ingrediënten voor tempura

Het geheim van goede tempura begint met de ingrediënten. Voor de beste resultaten, moet je verse, seizoensgebonden groenten en vis gebruiken. Hier is een lijst van enkele van de meest populaire ingrediënten om te gebruiken in tempura:

  • Garnalen
  • Inktvis
  • Zoete aardappel
  • Aubergine
  • Lotuswortel
  • Shiitake paddenstoelen
  • Groene asperges
  • Paprika

Hoe maak je tempura beslag

Het volgende geheim van het maken van lichte en knapperige tempura is het beslag. Tempura beslag is anders dan andere frituurbeslagen omdat het erg licht is. Het bestaat uit bloem, bakpoeder, zout, ei en ijswater. De truc is om niet te veel te roeren, omdat dit het beslag zwaar en taai kan maken. Het beslag moet klontig en ijskoud zijn.

De juiste frituurtechniek

Wanneer je de ingrediënten hebt ondergedompeld in het beslag, is het tijd om te frituren. De sleutel tot lichte en knapperige tempura is het gebruik van de juiste frituurtechniek. De olie moet precies de juiste temperatuur hebben - te heet en de tempura zal verbranden, te koud en het zal olie absorberen en zwaar worden. Het ideale temperatuurbereik voor tempura is tussen de 170 en 180 graden Celsius.

Tempura saus recept

Tempura wordt vaak geserveerd met een speciale dipsaus, genaamd tentsuyu. Deze saus is gemaakt van dashi (een Japanse bouillon), sojasaus, mirin en suiker en wordt meestal geserveerd met geraspte daikon (Japanse radijs).

De geheimen van tempura liggen dus in de versheid van de ingrediënten, de lichtheid van het beslag, en de precisie van de frituurtechniek. Met deze tips en trucs in je achterzak, ben je goed op weg om zelf heerlijke, lichte en knapperige tempura te maken thuis.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.