De onweerstaanbare wereld van de Braziliaanse brigadeiro

MMichiel 9 januari 2024 07:07

We duiken vandaag in de wereld van de brigadeiros, een Braziliaans snoepje dat onweerstaanbaar is voor zowel kinderen als volwassenen. Dit traditionele dessert, dat zijn naam ontleent aan de Braziliaanse luchtmachtofficier Brigadeiro Eduardo Gomes, heeft zijn weg gevonden naar de harten (en magen) van mensen over de hele wereld.

Geschiedenis van brigadeiro

Voor degenen onder ons die nieuw zijn in de Braziliaanse cuisine, is een brigadeiro een klein, rond snoepje gemaakt van gecondenseerde melk, boter, cacao poeder en chocolade hagelslag. De geschiedenis van dit snoepje is nauw verbonden met de politieke geschiedenis van Brazilië. De naam 'brigadeiro' werd gegeven ter ere van Brigadeiro Eduardo Gomes, die in de jaren '40 presidentskandidaat was. Schijnbaar was het snoepje een populaire traktatie tijdens zijn campagne.

Hoe maak je brigadeiros?

Wie van zoetigheden houdt, zal blij zijn te horen dat brigadeiros vrij eenvoudig te maken zijn. Hieronder vind je het traditionele recept en de bereidingswijze.

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 2 eetlepels boter
  • 3 eetlepels cacao poeder
  • Chocolade hagelslag

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de gecondenseerde melk en cacao poeder toe en roer constant tot het mengsel loskomt van de bodem van de pan.
  3. Laat het mengsel afkoelen. Rol daarna kleine balletjes van het mengsel, haal ze door de chocolade hagelslag en leg ze in papieren vormpjes.

Variaties op de brigadeiro

Hoewel de traditionele brigadeiro altijd een favoriet zal blijven, zijn er verschillende variaties ontstaan. Sommige hiervan zijn de witte brigadeiro, gemaakt met witte chocolade, en de kokos brigadeiro, bedekt met geraspte kokos.

Brigadeiro in de Braziliaanse cultuur

Brigadeiro is niet alleen een geliefd snoepje, maar ook een belangrijk deel van de Braziliaanse cultuur. Het is een vast onderdeel van verjaardagsfeesten en andere feestelijke gelegenheden. De populariteit van dit snoepje is zelfs zo groot dat er speciale winkels, de zogenaamde 'brigaderias', bestaan waar je allerlei soorten brigadeiros kunt kopen.

Of je nu een liefhebber bent van zoetigheden of gewoon geïnteresseerd bent in het leren over nieuwe culturen, het maken van brigadeiros thuis kan een leuke en lekkere ervaring zijn. Dus waarom probeer je niet eens een batch brigadeiros te maken voor je volgende feest of familiediner?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.