De traditie van high tea: van sandwiches tot scones

BBirgitte 6 februari 2024 07:07

Als je denkt aan een high tea, denk je waarschijnlijk aan een tafel vol met heerlijke zoetigheden, sandwiches en natuurlijk thee. Maar wist je dat er een rijke traditie en geschiedenis achter deze geliefde maaltijd zit? In dit artikel nemen we je mee op een reis door de wereld van de high tea, van de oorsprong tot de etiquette en natuurlijk de heerlijke gerechten.

De oorsprong van de high tea

Het concept van de high tea is ontstaan in het 19e-eeuwse Engeland. Het was oorspronkelijk bedoeld als een maaltijd voor de arbeidersklasse, die pas laat in de middag thuis kwamen van hun werk en honger hadden. Ze zochten een manier om de tijd tot het avondeten te overbruggen, en dus werd de high tea geboren.

Maar hoe verhoudt deze maaltijd zich tot de afternoon tea? Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een duidelijk verschil. De afternoon tea is een lichte maaltijd die meestal bestaat uit thee en zoetigheden, terwijl de high tea een meer substantiële maaltijd is met sandwiches, hartige hapjes en zoetigheden.

De high tea etiquette

Bij een high tea horen bepaalde etiquette. Zo wordt de thee meestal geserveerd in een theepot, en wordt er vaak gebruik gemaakt van mooie porseleinen kopjes. De gerechten worden geserveerd op een etagère, met de sandwiches op de onderste laag, de scones op de middelste laag en de zoetigheden op de bovenste laag.

Wat serveer je bij een high tea?

Een high tea bestaat meestal uit drie soorten gerechten: sandwiches, scones en zoetigheden. Hier zijn enkele ideeën voor je high tea:

Sandwiches

 • Klassieke komkommer sandwich
 • Gerookte zalm met roomkaas sandwich
 • Ham en mosterd sandwich

Scones

 • Traditionele Engelse scones
 • Scones met rozijnen
 • Kaas scones

Zoetigheden

 • Chocolade eclairs
 • Macarons
 • Petit fours

Zelf een high tea organiseren

Het organiseren van een high tea thuis kan een leuke en gezellige activiteit zijn. Hier zijn enkele tips:

 1. Kies je thee: Zorg voor een goede selectie van verschillende soorten thee, zoals zwarte thee, groene thee en kruidenthee.
 2. Maak je gerechten: Bereid de sandwiches, scones en zoetigheden voor. Je kunt hiervoor de bovengenoemde recepten gebruiken.
 3. Decoreer je tafel: Gebruik een mooi tafelkleed, serveer de thee in een theepot en presenteer de gerechten op een etagère.
 4. Geniet!: Het allerbelangrijkste is natuurlijk om te genieten van de heerlijke gerechten en de gezelligheid.

De traditie van de high tea is een prachtige manier om samen te komen en te genieten van heerlijke gerechten. Of je nu een high tea organiseert voor een speciale gelegenheid, of gewoon zin hebt in een gezellige middag, deze traditie is altijd een goed idee.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.