De veelzijdigheid van yoghurt in wereldkeukens

BBirgitte 19 augustus 2023 12:21

Yoghurt is een ongelooflijk veelzijdig ingrediënt dat in veel verschillende wereldkeukens wordt gebruikt. Het biedt een breed scala aan culinaire toepassingen, van zoete tot hartige gerechten en van ontbijt tot dessert. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop yoghurt in internationale gerechten wordt gebruikt.

Yoghurt in de Indiase keuken

In de Indiase keuken wordt yoghurt of 'dahi' op veel verschillende manieren gebruikt. Een populaire manier is in de vorm van raita, een bijgerecht gemaakt van yoghurt gemengd met groenten, fruit en kruiden. Yoghurt wordt ook gebruikt in curry's om ze romig te maken en in marinades om vlees te malsen.

Yoghurt in de Griekse keuken

De Griekse keuken kent een rijke traditie van gerechten met yoghurt. Tzatziki, een klassieke Griekse dip gemaakt van yoghurt, komkommer, knoflook en dille, is over de hele wereld bekend. In zoete gerechten wordt Griekse yoghurt vaak geserveerd met honing en noten.

Yoghurt in de Turkse keuken

In Turkije wordt yoghurt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten. Een van de meest populaire is 'cacik', een gerecht dat vergelijkbaar is met tzatziki. Yoghurt wordt ook geserveerd als een verfrissend drankje genaamd 'ayran', gemengd met water en een snufje zout.

Yoghurt in de Midden-Oosterse keuken

De Midden-Oosterse keuken maakt veel gebruik van yoghurt. Labneh, een soort dikke yoghurt, is een populair ingrediënt. Het wordt vaak op smaak gebracht met olijfolie en kruiden en geserveerd met platbrood.

Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire yoghurtgerechten uit verschillende keukens:

Keuken Gerecht Beschrijving
Indiase Raita Yoghurt gemengd met groenten, fruit en kruiden
Griekse Tzatziki Dip van yoghurt, komkommer, knoflook en dille
Turkse Cacik Yoghurt, komkommer en kruiden
Midden-Oosterse Labneh Dikke yoghurt geserveerd met olijfolie en kruiden

Zoals je kunt zien, is de veelzijdigheid van yoghurt in de wereldkeuken enorm. Of je nu op zoek bent naar een gezonde dip, een romige curry of een verfrissend drankje, yoghurt is een fantastisch ingrediënt om mee te experimenteren in de keuken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.