De wereld van thee: soorten en zetmethoden

BBirgitte 15 augustus 2023 20:32

Thee is al eeuwenlang een geliefde drank over de hele wereld. De diversiteit aan smaken en aroma's die uit deze eenvoudige bladeren kunnen worden gewonnen, is werkelijk verbazingwekkend. Of je nu een doorgewinterde theeliefhebber bent of net begint met het verkennen van dit fascinerende drankje, er is altijd iets nieuws te leren en te ontdekken. Laten we duiken in de wereld van thee, de verschillende soorten en de beste zetmethoden.

Verschillende soorten thee

Er bestaan talloze soorten thee, maar ze kunnen allemaal worden teruggebracht tot vier hoofdtypen: groene thee, zwarte thee, witte thee en oolong thee. Deze theesoorten worden allemaal gemaakt van de bladeren van dezelfde plant, Camellia sinensis, maar het verschil zit hem in het productieproces.

  • Groene thee: Dit type thee ondergaat het minste oxidatieproces. De bladeren worden kort na het plukken gestoomd of geroosterd, waardoor de groene kleur en de delicate smaak behouden blijven.

  • Zwarte thee: Deze thee wordt volledig geoxideerd, wat resulteert in een diepere kleur en een sterkere smaak. Het is de meest gedronken thee wereldwijd.

  • Witte thee: De meest delicate thee, gemaakt van de jongste en minst verwerkte bladeren. Witte thee heeft een subtiele, zoete smaak.

  • Oolong thee: Een half geoxideerde thee, oolong zit tussen groene en zwarte thee in qua smaak.

Daarnaast zijn er nog tal van kruidentheeën die worden gemaakt van een breed scala aan andere planten, kruiden en specerijen.

Thee zetten: de beste methoden

Het zetten van thee is een kunstvorm op zich. De temperatuur van het water, de zettijd en de hoeveelheid thee die je gebruikt, kunnen allemaal een grote invloed hebben op de smaak van het eindproduct. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het zetten van de perfecte kop thee, afhankelijk van het type thee:

Type thee Watertemperatuur Zettijd
Groene thee 70-80°C 1-3 minuten
Zwarte thee 90-100°C 3-5 minuten
Witte thee 70-80°C 2-5 minuten
Oolong thee 80-90°C 2-4 minuten

De wereld van thee kan in het begin misschien overweldigend lijken, maar wees niet bang om te experimenteren. Probeer verschillende soorten thee en zetmethoden uit en ontdek welke smaken en aroma's je het meest aanspreken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.