De wetenschap van sauteren: technieken en tips

MMichiel 17 augustus 2023 15:12

Als je ooit in de keuken hebt gestaan, dan heb je waarschijnlijk wel eens van de term 'sauteren' gehoord. Het is een basis kooktechniek die iedereen onder de knie zou moeten hebben. Maar wat betekent sauteren eigenlijk? En hoe doe je het op de juiste manier? In dit artikel duiken we in de wetenschap van sauteren en geven we je enkele technieken en tips om deze vaardigheid te beheersen.

Wat betekent sauteren?

Sauteren is een kooktechniek waarbij voedsel snel wordt gebakken in een kleine hoeveelheid vet, meestal op een hoog vuur. Het woord komt van het Franse 'sauter', wat 'springen' betekent. Dit verwijst naar de manier waarop het voedsel in de pan beweegt tijdens het sauteren.

Voordelen van sauteren

Er zijn veel voordelen aan sauteren. Het is een snelle en efficiënte manier om voedsel te bereiden, ideaal voor drukke weekavonden. Het geeft ook een mooi bruin korstje aan het voedsel, wat zorgt voor extra smaak. Bovendien kan sauteren helpen om voedingsstoffen in groenten te behouden, omdat het een snelle kookmethode is.

Technieken voor sauteren

Hier zijn enkele technieken die je kunt gebruiken bij het sauteren:

  1. Gebruik altijd een hete pan. Je wilt dat het voedsel direct begint te bakken als het de pan raakt.
  2. Gebruik een kleine hoeveelheid vet. Dit kan olie, boter of een mix van beide zijn.
  3. Zorg ervoor dat het voedsel in één enkele laag in de pan ligt. Als je te veel voedsel in de pan doet, wordt het gestoomd in plaats van gesauteerd.

Sauteren versus roerbakken

Hoewel sauteren en roerbakken op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen. Bij roerbakken wordt het voedsel continu bewogen, terwijl bij sauteren het voedsel meestal aan één kant wordt gebakken voordat het wordt omgedraaid.

Sauteren is een fantastische manier om snel en efficiënt heerlijke maaltijden op tafel te zetten. Met de juiste technieken en wat oefening, zal je in een mum van tijd een sauteermeester zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.