De wonderen van de Thaise curry: groen, rood en geel

BBirgitte 22 januari 2024 07:07

Thaise curry is een essentieel onderdeel van de Thaise keuken. Of je nu rode, groene of gele curry kiest, elke soort heeft zijn unieke smaak en karakter. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van Thaise curry en delen we enkele authentieke recepten.

De basis van de Thaise curry

Thaise curry wordt gemaakt met een mix van specerijen, kruiden en pepers. Het woord 'curry' komt van het Tamil woord 'kari', wat 'saus' betekent. In Thailand wordt de term 'kaeng' gebruikt, wat 'soep' of 'saus' betekent. Er zijn drie hoofdsoorten Thaise curry: groene, rode en gele.

Groene curry

Groene curry, of 'Kaeng Khiao Wan', is de heetste van de drie. Het krijgt zijn kleur van de groene pepers die worden gebruikt. Andere ingrediënten zijn onder andere knoflook, sjalotten, kaffir limoenbladeren, Thaise basilicum en korianderwortel.

Rode curry

Rode curry, of 'Kaeng Phet', is minder heet dan groene curry. Het krijgt zijn kleur van de rode pepers. Andere ingrediënten zijn onder andere knoflook, sjalotten, citroengras en kaffir limoenbladeren.

Gele curry

Gele curry, of 'Kaeng Kari', is de mildste van de drie. Het staat bekend om zijn rijke, romige smaak. Het krijgt zijn kleur van de kurkuma en bevat ook knoflook, sjalotten, citroengras, witte peper en korianderzaad.

Authentieke Thaise curry recepten

Nu je meer weet over de basis van Thaise curry, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Hieronder vind je authentieke recepten voor groene, rode en gele curry.

Groene curry met kip

Benodigdheden:

  • 2 theelepels groene curry pasta
  • 100g kipfilet
  • 250ml kokosmelk
  • 50g aubergine
  • 2 kaffir limoenbladeren
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 theelepel suiker

Rode curry met garnalen

Benodigdheden:

  • 2 theelepels rode curry pasta
  • 100g garnalen
  • 250ml kokosmelk
  • 50g bamboescheuten
  • 2 kaffir limoenbladeren
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 theelepel suiker

Gele curry met tofu

Benodigdheden:

  • 2 theelepels gele curry pasta
  • 100g tofu
  • 250ml kokosmelk
  • 50g aardappelen
  • 2 kaffir limoenbladeren
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 theelepel suiker

Deze recepten zijn een geweldige start om de wereld van de Thaise curry te verkennen. Vergeet niet, het geheim van een goede Thaise curry zit in de verse ingrediënten en de juiste balans tussen zoet, zuur, zout en pittig.

Meer artikelen