Een duik in de wereld van eetbare algen

LLeonoor 19 augustus 2023 22:56

Heb je ooit gedacht aan eetbare algen als onderdeel van je dagelijkse dieet? Als je nu denkt aan een groene smurrie, zul je versteld staan van de veelzijdigheid en voordelen van deze bijzondere voedingsbron.

Soorten eetbare algen

Er zijn duizenden soorten algen, maar de meest bekende en gegeten soorten zijn:

  • Nori: wordt vaak gebruikt in sushi, heeft een sterke umami smaak.
  • Dulse: heeft een zilte, bacon-achtige smaak wanneer het geroosterd is.
  • Wakame: bekend van miso soep, heeft een zoetige, zachte smaak.
  • Kombu: gebruikt in dashi (Japanse bouillon), heeft een rijke, hartige smaak.

Gezondheidsvoordelen van algen

Algen zijn een bron van verschillende nutriënten en bevatten onder andere veel ijzer en calcium. Daarnaast zijn algen ook rijk aan antioxidanten en bevatten ze veel vezels. Eetbare algen kunnen dus een goede toevoeging zijn aan een gezond en gevarieerd dieet.

Koken met algen

Algen kunnen op verschillende manieren bereid en gegeten worden. Ze kunnen rauw, gekookt of geroosterd worden. Daarnaast kunnen ze ook verwerkt worden in smoothies, soepen en salades. Er zijn ook tal van kookboeken op de markt die focussen op koken met algen.

Waar koop je eetbare algen?

Eetbare algen zijn te koop bij de meeste biologische supermarkten, Aziatische voedingswinkels en online. Let bij het kopen van algen op de herkomst en zorg ervoor dat ze van een betrouwbare bron komen.

Duurzaamheid van algen als voedsel

Omdat algen in zee of in speciale tanks gekweekt kunnen worden, hebben ze een relatief lage impact op het milieu. Ze hebben geen zoet water, land of meststoffen nodig om te groeien, wat ze een duurzame voedselbron maakt.

Dus, klaar om de duik te nemen en algen aan je dieet toe te voegen? Je zult versteld staan van de smaak en de veelzijdigheid van deze wonderbaarlijke groene superfood.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.