Exotische smaken: 5 gerechten uit de Braziliaanse keuken

MMichiel 13 augustus 2023 07:02

Brazilië is een land vol levendige kleuren en smaken. De Braziliaanse keuken is rijk en gevarieerd, met invloeden van zijn inheemse volkeren, Portugese kolonisten, Afrikaanse slaven en immigranten uit Europa en Azië. In dit artikel zullen we vijf overheerlijke en exotische gerechten uit de Braziliaanse keuken belichten.

1. Feijoada

Feijoada is misschien wel het meest iconische gerecht van Brazilië. Het is een hartige stoofpot van zwarte bonen en verschillende soorten vlees, meestal geserveerd met rijst, gekookte kool, sinaasappelschijfjes en farofa (gebakken cassavemeel).

2. Moqueca

Moqueca is een vis- of garnalenstoofpot met kokosmelk, tomaten, uien, knoflook, koriander en dendê-olie. Er zijn twee hoofdvarianten: Moqueca Baiana uit Bahia, die dendê-olie en kokosmelk gebruikt, en Moqueca Capixaba uit Espírito Santo, die olijfolie en geen kokosmelk gebruikt.

3. Acarajé

Acarajé zijn gefrituurde ballen van zwart-eyed pea deeg, gevuld met vatapá (een pasta van garnalen, kokosmelk, palmolie en noten), garnalen en vatapá. Het is een populair straatvoedsel in Bahia.

4. Pão de queijo

Pão de queijo, oftewel 'kaasbrood', is een typisch Minas Gerais-gerecht. Het is gemaakt van cassavemeel, eieren, olie en kaas, en heeft een unieke, luchtige textuur.

5. Brigadeiros

Brigadeiros zijn kleine chocolade truffels, gemaakt van gecondenseerde melk, boter, cacao en chocolade hagelslag. Ze zijn een must-have op Braziliaanse feestjes.

Hier is een eenvoudige tabel met de vijf gerechten en de belangrijkste ingrediënten:

Gerecht Belangrijkste ingrediënten
Feijoada Zwarte bonen, vlees
Moqueca Vis of garnalen, kokosmelk
Acarajé Zwart-eyed pea deeg, garnalen
Pão de queijo Cassavemeel, kaas
Brigadeiros Gecondenseerde melk, cacao

De Braziliaanse keuken is echt een feest van smaken en texturen. Of je nu houdt van hartige stoofpotten, zeevruchten, gebak of zoete lekkernijen, er is voor elk wat wils. Dus waarom niet een van deze recepten proberen en een vleugje exotisch Brazilië in je eigen keuken brengen?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.