Experimenteren met koude soepen: van gazpacho tot vichyssoise

MMichiel 5 december 2023 07:07

Als de zon hoog aan de hemel staat en de temperatuur stijgt, is er niets verfrissender dan een kom koude soep. In dit artikel gaan we experimenteren met twee klassieke koude soepen: de Spaanse gazpacho en de Franse vichyssoise.

Gazpacho: een zomerse verfrissing

De gazpacho is een typisch Spaanse soep gemaakt van rauwe, gemengde groenten en wordt doorgaans geserveerd bij warm weer. De basis van deze soep bestaat vaak uit tomaten, komkommer, paprika, ui en knoflook, die samen worden gepureerd tot een heerlijk smakelijke puree. Hoewel de traditionele gazpacho rood is, kun je experimenteren met verschillende groenten en vruchten om een variatie aan kleuren en smaken te creëren.

Hoe maak je gazpacho

Hier is een basisrecept voor gazpacho. Voel je vrij om te experimenteren met de ingrediënten en hoeveelheden naar eigen smaak.

  1. Pureer 1 kilo rijpe tomaten, 1 komkommer, 1 groene paprika, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 50 ml olijfolie, 2 eetlepels wijnazijn, en zout en peper in een blender tot een gladde soep.
  2. Laat de soep minstens 2 uur in de koelkast staan voordat je hem serveert.

Vichyssoise: een Franse klassieker

De vichyssoise is een gladde, romige soep gemaakt van prei, aardappelen, room en bouillon, die koud wordt geserveerd. Ondanks zijn Franse naam, is deze soep eigenlijk uitgevonden in Amerika door een Franse chef-kok. Het is een elegant voorgerecht dat heerlijk is voor een zomerse picknick of diner.

Hoe maak je vichyssoise

Hier is een basisrecept voor vichyssoise. Net als bij de gazpacho, kun je met de ingrediënten en hoeveelheden spelen om de soep aan te passen aan je eigen smaak.

  1. Kook 3 preien en 3 aardappelen in 1 liter bouillon tot ze zacht zijn.
  2. Pureer de groenten met de bouillon in een blender tot een gladde soep.
  3. Voeg 250 ml room toe en breng de soep op smaak met zout en peper.
  4. Laat de soep afkoelen en zet hem in de koelkast voordat je hem serveert.

Natuurlijk zijn gazpacho en vichyssoise slechts het begin van je avontuur met koude soepen. Er zijn talloze variaties en andere soorten koude soepen die je kunt proberen. Wees creatief, experimenteer, en vooral, geniet van het koken en eten van je koude soepen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.