Het mysterie van fermentatie: van kimchi tot kefir

BBirgitte 2 februari 2024 07:08

Fermentatie is een fascinerend proces. Het is een oude techniek, die over de hele wereld wordt gebruikt om voedsel te conserveren en van smaak te veranderen. Twee populaire gefermenteerde producten zijn kimchi en kefir. Maar wat is fermentatie precies en wat zijn de voordelen van deze producten?

Het proces van fermentatie

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten suikers omzetten in andere stoffen, zoals alcohol, gassen of zuren. Dit proces wordt al eeuwenlang door verschillende culturen gebruikt om voedsel te conserveren en de smaak, textuur en voedingswaarde te verrijken.

Bijvoorbeeld, bij het maken van kimchi worden kool en andere groenten gemengd met zout en verschillende specerijen, en vervolgens gedurende een bepaalde tijd gefermenteerd. Het resultaat is een scherpe, pittige en heerlijk gekruide zijgerecht, bekend en geliefd in de Koreaanse keuken.

Kefir daarentegen is een gefermenteerde melkdrank, oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus. Het wordt gemaakt door kefirkorrels, een soort symbiotische cultuur van bacteriën en gisten, toe te voegen aan melk en dit gedurende 24 uur bij kamertemperatuur te laten fermenteren.

Beide producten hebben hun eigen unieke smaken en texturen, evenals een scala aan gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel

Zowel kimchi als kefir hebben talrijke gezondheidsvoordelen, dankzij het fermentatieproces. Hier enkele voorbeelden:

 • Betere spijsvertering: Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn rijk aan probiotica, die de gezondheid van je darmflora kunnen bevorderen. Dit kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het bestrijden van verschillende darmproblemen.
 • Versterking van het immuunsysteem: Probiotica kunnen ook helpen bij het versterken van het immuunsysteem, omdat een groot deel van onze immuniteit in onze darmen leeft.
 • Betere voedingswaarde: Het fermentatieproces kan de voedingswaarde van voedsel verhogen, door het aantal vitamines en mineralen te verhogen en de beschikbaarheid van deze voedingsstoffen te verbeteren.

Het is dan ook geen verrassing dat gefermenteerd voedsel aan populariteit wint, zowel bij gezondheidsbewuste consumenten als bij fijnproevers die op zoek zijn naar nieuwe en interessante smaken.

Hoe smaakt gefermenteerd voedsel?

Gefermenteerd voedsel heeft een unieke smaak die vaak wordt omschreven als scherp, zuur of funky. De precieze smaak hangt af van het soort voedsel dat wordt gefermenteerd en de gebruikte fermentatietechniek. Hier zijn enkele algemene smaakprofielen voor verschillende gefermenteerde producten:

 • Kimchi: Scherp en pittig met een knapperige textuur. De smaak kan variëren, afhankelijk van de gebruikte groenten en specerijen.
 • Kefir: Romig en zuur, met een lichte sprankeling. De smaak kan variëren afhankelijk van de gebruikte melk en de fermentatietijd.

Zelf aan de slag met fermentatie

Zelf fermenteren kan een leuk en bevredigend project zijn. Het is ook verrassend eenvoudig - je hebt slechts enkele basisbenodigdheden en ingrediënten nodig. Hier zijn enkele stappen om je te helpen aan de slag te gaan met het maken van je eigen kimchi of kefir:

Benodigdheden:

 • Schone, glazen potten met deksel
 • Zout (voor kimchi)
 • Kefirkorrels (voor kefir)
 • Basis ingrediënten zoals kool (voor kimchi) of melk (voor kefir)

Stappen:

 1. Kimchi: Snijd de kool en andere groenten, meng met het zout en specerijen, en laat het mengsel een paar uur staan om de sappen te laten vrijkomen. Doe het mengsel vervolgens in de glazen pot, druk het stevig aan en zorg ervoor dat de groenten onder het sap liggen. Dek af en laat bij kamertemperatuur fermenteren.
 2. Kefir: Voeg de kefirkorrels toe aan de melk, dek de pot af en laat het mengsel 24 uur bij kamertemperatuur fermenteren. Zeef de korrels eruit en de kefir is klaar om te drinken.

Met deze eenvoudige stappen kan je je eigen gefermenteerde producten maken en genieten van de unieke smaken en gezondheidsvoordelen die ze bieden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.