
Als het op Kerstmis aankomt, heeft elk land in Europa zijn eigen unieke tradities en gerechten. Hier is een diepgaande blik op enkele van de meest traditionele kerstgerechten uit heel Europa.
Duitsland: Weihnachtsgans
In Duitsland is de Weihnachtsgans, ofwel de kerstgans, een traditioneel kerstgerecht. De gans wordt meestal gevuld met appels, kastanjes, uien en pruimen, en vervolgens langzaam geroosterd.
Italië: Panettone
In Italië is Panettone een must tijdens de kerstperiode. Dit zoete brood, oorspronkelijk uit Milaan, is gevuld met rozijnen en gekonfijte sinaasappel en citroenschil.
Spanje: Turrón
In Spanje is het traditionele kerstdessert Turrón. Het is een nougat-achtige lekkernij gemaakt van honing, suiker en amandelen.
Frankrijk: Bûche de Noël
In Frankrijk is de Bûche de Noël, ofwel de kerststam, een favoriet kerstdessert. Het is een rolcake gevuld met crème en bedekt met chocolade om te lijken op een boomstam.
België: Cougnou
In België is de Cougnou, of het 'brood van Jezus', een zoet brood dat traditioneel met kerst wordt gegeten. Het wordt vaak in de vorm van een baby Jezus gemaakt.
Engeland: Christmas Pudding
In Engeland is de Christmas Pudding een traditioneel kerstdessert. Het is een dichte, vochtige cake vol met gedroogd fruit en vaak geserveerd met brandy.
Zweden: Julbord
In Zweden is het Julbord, een soort kerstbuffet, een kersttraditie. Het bestaat uit verschillende gerechten zoals gehaktballetjes, worstjes, gerookte zalm en rode bietensalade.
Finland: Joulukinkku
In Finland is de Joulukinkku, ofwel de kerstham, een kerstklassieker. Het wordt vaak geserveerd met appelmoes en mosterd.
Noorwegen: Pinnekjøtt
In Noorwegen is Pinnekjøtt, gezouten en gedroogd lamsvlees, een traditioneel kerstgerecht.
Polen: Wigilia
In Polen is Wigilia, de kerstavondmaaltijd, een belangrijke traditie. Het bestaat uit 12 verschillende gerechten, waaronder pierogi en rode bietensoep.
Roemenië: Sarmale
In Roemenië is Sarmale, koolbladeren gevuld met gehakt en rijst, een traditioneel kerstgerecht.
Portugal: Bacalhau
In Portugal is Bacalhau, gezouten kabeljauw, vaak het hoofdgerecht op kerstavond.
Oostenrijk: Christstollen
In Oostenrijk is Christstollen, een fruitbrood met poedersuiker, een populaire kersttraktatie.
Griekenland: Melomakarona
In Griekenland zijn Melomakarona, honingkoekjes bestrooid met noten, een traditioneel kerstdessert.