Vergeten groenten: herontdek pastinaak, koolraap en meer

BBirgitte 13 september 2023 08:57

Je hebt vast wel eens van vergeten groenten gehoord. Deze groenten, die vroeger veel gegeten werden, zijn de laatste jaren weer in opkomst. Niet alleen zijn ze heerlijk van smaak, maar ze zijn ook nog eens heel gezond. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van vergeten groenten en herontdekken we de smaak van pastinaak, koolraap en meer.

Wat zijn vergeten groenten?

Vergeten groenten zijn groenten die in de loop der jaren uit de gratie zijn geraakt. Ze werden vervangen door groenten die makkelijker te telen, te bewaren en te bereiden zijn. Maar de laatste jaren maken deze oude groenten een ware comeback. Denk bijvoorbeeld aan de pastinaak en de koolraap. Deze groenten zitten boordevol smaak en zijn een heerlijke aanvulling op je maaltijden.

Waarom kiezen voor vergeten groenten

Er zijn verschillende redenen om voor vergeten groenten te kiezen. Ze zijn niet alleen erg lekker, maar ook gezond. Vergeten groenten bevatten vaak veel vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien zijn ze meestal ook seizoensgebonden, wat betekent dat ze op hun best zijn op het moment dat je ze eet. Bovendien draag je door het eten van deze groenten bij aan de biodiversiteit.

Pastinaak: een zoete vergeten groente

Pastinaak is een crème-witte wortel met een zoete, anijsachtige smaak. Deze groente kan rauw, gekookt, gebakken of gepureerd worden gegeten. Pastinaak is heerlijk in soepen, stoofschotels, als bijgerecht of in salades. Het bevat veel vitamine C, calcium en ijzer.

Koolraap: de stevige herfstgroente

Koolraap is een echte herfst- en wintergroente. De groente heeft een lichtzoete, kruidige smaak die goed samengaat met andere winterse smaken. Koolraap is heerlijk in stamppot, soepen of geroosterd uit de oven. Het is rijk aan vitamine C en bevat veel vezels.

Een overzicht van vergeten groenten

Groente Seizoen Gezondheidsvoordelen
Pastinaak Herfst/winter Rijk aan vitamine C, calcium en ijzer
Koolraap Herfst/winter Rijk aan vitamine C en vezels
Schorseneren Herfst/winter Bevat veel inuline, goed voor de darmflora
Aardpeer Herfst/winter Rijk aan vezels, kalium en ijzer

Je ziet: er is een grote verscheidenheid aan vergeten groenten. En dit is maar het topje van de ijsberg. Ga eens op ontdekkingstocht bij jouw lokale groenteboer of boerenmarkt en probeer eens wat nieuws uit.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.