Verken de veelzijdige wereld van aardpeer en pastinaak

MMichiel 13 september 2023 23:32

De aardpeer en pastinaak, twee groenten die misschien niet zo bekend zijn, maar een schat aan culinaire mogelijkheden bieden. In dit artikel duiken we diep in de veelzijdige wereld van deze geweldige groenten.

Wat zijn aardpeer en pastinaak?

De aardpeer, ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd, is een knolgewas met een zoete, nootachtige smaak. De pastinaak daarentegen is een wortelgewas met een zoetige, anijsachtige smaak. Beide zijn inheems in Noord-Amerika en zijn een geweldige bron van vezels, vitamines en mineralen.

Aardpeer en pastinaak in de keuken

Aardpeer en pastinaak zijn zeer veelzijdig en kunnen op veel verschillende manieren worden bereid. Ze kunnen worden geroosterd, gebakken, gekookt, gepureerd of zelfs rauw worden gegeten. Hier zijn een paar favoriete recepten om je op weg te helpen:

  1. Geroosterde aardpeer met tijm en knoflook
  2. Pastinaak puree
  3. Aardpeer soep
  4. Gebakken pastinaak met honing

Hoe je aardpeer en pastinaak goed kunt bewaren

Aardpeer en pastinaak kunnen het beste worden bewaard in een koele, donkere en droge plaats. Ze kunnen tot een week in de koelkast worden bewaard in een open zak.

Seizoen van aardpeer en pastinaak

Het seizoen voor aardpeer en pastinaak is doorgaans in de herfst en winter. Ze zijn perfect voor het maken van comfort food tijdens de koudere maanden.

Voedingswaarde van aardpeer en pastinaak

Hier is een tabel die de voedingswaarden van aardpeer en pastinaak vergelijkt:

Aardpeer (per 100g) Pastinaak (per 100g)
Calorieën 73 75
Eiwitten 2g 1.2g
Vetten 0.1g 0.3g
Koolhydraten 17.5g 18g

Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent, of gewoon iemand die graag nieuwe dingen uitprobeert in de keuken, aardpeer en pastinaak zijn zeker het ontdekken waard. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.