Wereldkeukens: 3 must-try gerechten uit Mongolië

MMichiel 21 augustus 2023 15:23

De Mongoolse keuken is rijk aan smaken en tradities, en is gevormd door de nomadische levensstijl en het extreme klimaat van het land. In dit artikel onthullen we drie must-try gerechten uit Mongolië die je zeker moet proberen. Of je nu een avontuurlijke fijnproever bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe culinaire ervaring, deze gerechten zullen je zeker bekoren.

1. Khorkhog

Ons eerste must-try gerecht uit Mongolië is Khorkhog, een traditionele barbecue van lam of geit. De naam Khorkhog is afgeleid van de kooktechniek, waarbij vlees en groenten worden gegaard in een melkkan boven een open vuur. Het resultaat is een verrukkelijk gerecht met een unieke rokerige smaak.

2. Buuz

Buuz is een soort gestoomde dumpling gevuld met vlees. Meestal wordt het geserveerd tijdens het Mongoolse Nieuwjaar, maar je kunt deze heerlijke dumplings ook vinden in lokale restaurants en eetkraampjes. De vulling bestaat meestal uit lamsvlees, ui, knoflook en andere kruiden.

3. Tsuivan

Tsuivan is een populair gerecht in Mongolië dat vaak wordt gegeten tijdens de koude wintermaanden. Het is een soort noedelschotel met vlees en groenten, gekookt in een bouillon. Tsuivan kan met verschillende soorten vlees worden bereid, maar het meest voorkomende vlees is rundvlees.

Hoe maak je deze gerechten?

Voor de avontuurlijke thuischefs hebben we een eenvoudige tabel samengesteld met de basis ingrediënten voor deze drie must-try gerechten uit Mongolië.

Gerecht Basis ingrediënten
Khorkhog Lamsvlees of geit, aardappelen, wortelen, uien
Buuz Tarwebloem voor de dumplings, lamsvlees, uien, knoflook, kruiden
Tsuivan Noedels, vlees (bijvoorbeeld rund), groenten, bouillon

Natuurlijk zijn er nog vele andere Mongoolse gerechten die de moeite waard zijn om te proberen. Door je te verdiepen in de keuken van Mongolië krijg je ook meer inzicht in de cultuur en tradities van dit fascinerende land.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.