Wereldkeukens: 4 feestelijke gerechten uit Moldavië

MMichiel 12 augustus 2023 18:52

Wie zegt dat je moet reizen om de wereld te ervaren? Vandaag nemen we je mee op een culinaire reis naar Moldavië, een land dat bekend staat om zijn rijke en smaakvolle keuken. Of je nu een feest organiseert of gewoon iets nieuws wilt proberen, deze vier traditionele Moldavische gerechten zijn zeker het proberen waard.

Plăcintă

De eerste stop op onze reis is de Plăcintă, een traditioneel Moldavisch gebakje dat vaak wordt geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden. De Plăcintă kan zowel zoet als hartig zijn en is gevuld met allerlei ingrediënten, zoals kaas, aardappelen of fruit.

Hier is een eenvoudig recept om zelf Plăcintă te maken:

  1. Meng 1 kg bloem, 1/2 liter water, een snufje zout en een scheutje olie tot een deeg.
  2. Rol het deeg uit en vul het met je favoriete vulling.
  3. Bak op 180°C tot het deeg goudbruin is.

Sarmale

Een ander feestelijk Moldavisch gerecht is de Sarmale. Dit zijn opgerolde bladeren (vaak kool of wijnbladeren) gevuld met een mengsel van gehakt, rijst en kruiden. Sarmale wordt vaak geserveerd met een klodder zure room en een stukje brood.

Mămăligă

Mămăligă is een soort maïspap die vaak wordt geserveerd als bijgerecht in de Moldavische keuken. Het is vergelijkbaar met polenta en kan worden geserveerd met kaas, zure room of zelfs vlees en groenten.

Cozonac

Last but not least, de Cozonac. Dit is een soort zoet brood dat vaak wordt gemaakt tijdens de feestdagen. Het is gevuld met een mengsel van walnoten, suiker en cacao, en is absoluut heerlijk!

Gerecht Beschrijving
Plăcintă Een gevuld gebakje, kan zowel zoet als hartig zijn
Sarmale Opgerolde bladeren gevuld met gehakt en rijst
Mămăligă Maïspap, vaak geserveerd als bijgerecht
Cozonac Zoet brood gevuld met walnoten, suiker en cacao

Dus daar heb je het, vier feestelijke gerechten uit de Moldavische keuken die je gemakkelijk thuis kunt maken. Of je nu op zoek bent naar unieke recepten voor je volgende feest, of gewoon de Moldavische keuken wilt proberen, deze gerechten zullen je niet teleurstellen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.