Wereldkeukens: 4 inspirerende gerechten uit Moldavië

BBirgitte 14 september 2023 16:27

De Moldavische keuken is misschien niet zo bekend als die van andere Europese landen, maar het is zeker een culinaire ontdekkingsreis waard. Deze keuken staat bekend om haar rijke smaken en het gebruik van verse en lokale ingrediënten. Hier zijn vier inspirerende gerechten uit Moldavië die je zeker moet proberen.

1. Plăcinte

Een van de bekendste gerechten uit Moldavië is Plăcinte. Dit is een traditioneel gebak dat gevuld kan worden met een breed scala aan ingrediënten. Je kunt het vullen met kaas, aardappelen, kersen, appels of zelfs pompoen. Het is een veelzijdig gerecht dat zowel zoet als hartig kan zijn.

2. Sarmale

Een ander typisch Moldavisch gerecht is Sarmale. Dit zijn gevulde koolrollen die traditioneel gegeten worden tijdens feestdagen. Het vullen van de koolrollen is meestal een familieactiviteit die uren kan duren. De vulling is een mix van gehakt, rijst en specerijen. Na het vullen worden de rollen langzaam gekookt in een tomatensaus.

3. Zeamă

Zeamă is een traditionele Moldavische kippensoep. De soep wordt meestal geserveerd met een flinke schep zure room en wat verse peterselie. Het is een lichte maar smaakvolle soep die vaak wordt gegeten als voorgerecht.

4. Mămăligă

Mămăligă is een traditioneel Moldavisch bijgerecht dat vergelijkbaar is met polenta. Het wordt gemaakt van maismeel en kan geserveerd worden met verschillende toppings, zoals kaas, zure room of vlees.

Recepten van de Moldavische keuken

Hier zijn de basisrecepten voor deze vier Moldavische gerechten. Probeer ze eens uit!

Gerecht Ingrediënten Bereidingswijze
Plăcinte Deeg, vulling (bijvoorbeeld kaas, aardappelen, kersen, appels of pompoen) 1. Maak het deeg. 2. Bereid de vulling voor. 3. Vul het deeg met de vulling. 4. Bak de Plăcinte in de oven.
Sarmale Koolbladeren, gehakt, rijst, specerijen, tomatensaus 1. Maak de vulling. 2. Vul de koolbladeren met de vulling. 3. Leg de gevulde koolbladeren in een pan. 4. Giet de tomatensaus over de Sarmale. 5. Laat de Sarmale langzaam garen.
Zeamă Kip, groenten, zure room, peterselie 1. Kook de kip in water. 2. Voeg groenten toe. 3. Laat de soep pruttelen. 4. Serveer de Zeamă met zure room en peterselie.
Mămăligă Maismeel, water, zout, toppings (bijvoorbeeld kaas, zure room of vlees) 1. Breng water aan de kook. 2. Voeg het maismeel en het zout toe. 3. Roer tot de Mămăligă dik wordt. 4. Serveer de Mămăligă met de toppings.

Probeer deze gerechten eens uit en ontdek de rijke smaken van de Moldavische keuken!

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.