Wereldkeukens: 4 klassieke gerechten uit Turkmenistan

MMichiel 30 december 2023 07:06

Als je een liefhebber bent van wereldkeukens, dan zal dit artikel je zeker interesseren. We gaan dieper in op de Turkmeense keuken en zullen vier iconische gerechten uit deze rijke culinaire traditie belichten. Van hartige vleesgerechten tot zoete lekkernijen, de Turkmeense gastronomie heeft een breed scala aan smaken om te verkennen.

Gerecht 1: Pilav

Pilav, ook wel bekend als 'plov', is een klassiek gerecht uit Turkmenistan. Het is een hartig gerecht gemaakt met rijst, lamsvlees en diverse groenten, zoals wortelen, uien en knoflook. Het gerecht wordt bereid in een kazan, een speciale soort pot, en wordt vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden.

Gerecht 2: Manty

Manty zijn Turkmeense dumplings gevuld met vlees en uien. Ze worden gestoomd in een speciale manty-koker en geserveerd met gesmolten boter en yoghurt. De manty zijn een geliefd gerecht in heel Turkmenistan en zijn een must-try voor iedereen die de Turkmeense gastronomie wil ervaren.

Gerecht 3: Shashlik

Een ander klassiek gerecht uit Turkmenistan is shashlik. Dit zijn gegrilde vleesspiezen, vergelijkbaar met de bekendere kebab. Het vlees wordt gemarineerd in specerijen en vervolgens gegrild boven open vuur. Shashlik wordt vaak geserveerd met verse groenten en brood.

Gerecht 4: Chak-chak

Chak-chak is een zoete lekkernij uit de Turkmeense keuken. Het is een soort honingcake gemaakt van gefrituurde deegballetjes die met honing zijn overgoten. Chak-chak wordt vaak geserveerd tijdens feestdagen en bij speciale gelegenheden.

Gerecht Ingrediënten Bereidingswijze
Pilav Rijst, lamsvlees, groenten Bereid in een kazan
Manty Vlees, uien Gestoomd in een manty-koker
Shashlik Vlees, specerijen Gegrild boven open vuur
Chak-chak Deeg, honing Gefrituurd en overgoten met honing

Bovenstaande gerechten geven een goed beeld van de traditionele gerechten uit Turkmenistan. Ze zijn stuk voor stuk authentiek, vol van smaak en een genot voor de smaakpapillen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.