Wereldkeukens: 4 onweerstaanbare gerechten uit Panama

MMichiel 18 augustus 2023 07:02

Panama, een klein land gelegen op de overgang van Midden-Amerika naar Zuid-Amerika, kent een rijke culinaire traditie. De Panamese keuken is een smeltkroes van invloeden van de inheemse bevolking, de Spaanse kolonisten, de Afro-Caribische cultuur en de recentere invloed van Aziatische immigranten. Het resultaat is een keuken vol unieke smaken en gerechten die je nergens anders ter wereld vindt.

1. Sancocho

Sancocho is het nationale gerecht van Panama. Het is een rijke, hartige soep gemaakt van kip, wortelen, yuca, maïs en culantro (een lokale variant van koriander). Sancocho wordt traditioneel geserveerd met rijst en pikante saus.

2. Hojaldres

Hojaldres zijn een typisch Panamees ontbijtgerecht. Ze zijn vergelijkbaar met beignets en worden meestal geserveerd met kaas of vlees. Hojaldres zijn knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant, en worden vaak gegeten met een kop sterke Panamese koffie.

3. Ceviche van zeebaars

Ceviche is een populair gerecht in heel Latijns-Amerika, maar de Panamese versie onderscheidt zich door de toevoeging van habanero pepers, die het gerecht een extra kick geven. De zeebaars wordt rauw gemarineerd in limoensap, waardoor het vlees 'kookt' en een heerlijke frisse smaak krijgt.

4. Tamales

Tamales zijn een traditioneel gerecht dat tijdens de feestdagen wordt geserveerd. Ze bestaan uit maïsdeeg gevuld met vlees, fruit, noten en kruiden, en worden gewikkeld in bananenbladeren voordat ze worden gekookt.

Gerecht Hoofdingrediënten Typisch moment van consumptie
Sancocho Kip, yuca, maïs Lunch, diner
Hojaldres Deeg, kaas of vlees Ontbijt
Ceviche van zeebaars Zeebaars, limoen, habanero pepers Voorgerecht
Tamales Maïsdeeg, vlees, fruit Feestdagen

Deze vier gerechten zijn slechts een glimp van de rijke en diverse keuken van Panama. Wil je zelf aan de slag met deze recepten? Met verse ingrediënten, geduld en liefde voor het koken kun je de unieke smaken van de Panamese keuken in je eigen huis brengen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.