
Panama, een klein land gelegen op de overgang van Midden-Amerika naar Zuid-Amerika, kent een rijke culinaire traditie. De Panamese keuken is een smeltkroes van invloeden van de inheemse bevolking, de Spaanse kolonisten, de Afro-Caribische cultuur en de recentere invloed van Aziatische immigranten. Het resultaat is een keuken vol unieke smaken en gerechten die je nergens anders ter wereld vindt.
1. Sancocho
Sancocho is het nationale gerecht van Panama. Het is een rijke, hartige soep gemaakt van kip, wortelen, yuca, maïs en culantro (een lokale variant van koriander). Sancocho wordt traditioneel geserveerd met rijst en pikante saus.
2. Hojaldres
Hojaldres zijn een typisch Panamees ontbijtgerecht. Ze zijn vergelijkbaar met beignets en worden meestal geserveerd met kaas of vlees. Hojaldres zijn knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant, en worden vaak gegeten met een kop sterke Panamese koffie.
3. Ceviche van zeebaars
Ceviche is een populair gerecht in heel Latijns-Amerika, maar de Panamese versie onderscheidt zich door de toevoeging van habanero pepers, die het gerecht een extra kick geven. De zeebaars wordt rauw gemarineerd in limoensap, waardoor het vlees 'kookt' en een heerlijke frisse smaak krijgt.
4. Tamales
Tamales zijn een traditioneel gerecht dat tijdens de feestdagen wordt geserveerd. Ze bestaan uit maïsdeeg gevuld met vlees, fruit, noten en kruiden, en worden gewikkeld in bananenbladeren voordat ze worden gekookt.
Deze vier gerechten zijn slechts een glimp van de rijke en diverse keuken van Panama. Wil je zelf aan de slag met deze recepten? Met verse ingrediënten, geduld en liefde voor het koken kun je de unieke smaken van de Panamese keuken in je eigen huis brengen.