Wereldkeukens: 4 traditionele gerechten uit Moldavië

LLeonoor 2 oktober 2023 15:36

Wanneer we denken aan wereldkeukens, denken velen van ons aan de Italiaanse, Franse of Chinese keuken. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken! De Moldavische keuken bijvoorbeeld, zit vol met rijkelijke, traditionele gerechten die de moeite waard zijn om te proberen. In dit artikel focussen we ons op vier traditionele gerechten uit Moldavië.

Mamaliga: de Moldavische 'polenta'

Mamaliga, een soort polenta, is een niet te missen onderdeel van de Moldavische keuken. Oorspronkelijk was het een voedsel voor arme mensen, maar vandaag de dag wordt het door iedereen gegeten. Het is een stevige maaltijd die meestal wordt geserveerd met kaas, zure room of zelfs vlees. Het is eenvoudig te bereiden en toch ontzettend smaakvol.

Plăcintă: zoet of hartig gebak

Een ander traditioneel Moldavisch gerecht is de plăcintă. Dit gebak kan zowel zoet als hartig zijn. Zoete varianten zijn vaak gevuld met verse kaas, appels, kersen of pompoen. Hartige plăcintă bevat vaak kaas, aardappelen, kool of gehakt.

Sarmale: gevulde koolbladeren

Het derde gerecht waar we ons op willen focussen, is sarmale. Dit zijn rollen gemaakt van koolbladeren of druivenbladeren gevuld met een mengsel van gehakt, rijst en kruiden. Sarmale wordt traditioneel geserveerd op feestdagen en speciale gelegenheden, zoals Kerstmis en Pasen.

Zeama: traditionele soep

Het vierde en laatste gerecht dat we willen belichten is zeama. Zeama is een traditionele Moldavische soep die vaak wordt geconsumeerd als ontbijt. Het wordt gemaakt van kip, groenten en vermicelli, en wordt geserveerd met een klodder zure room en wat dille.

Om je een beter idee te geven van deze gerechten, hierbij een tabel met de belangrijkste ingrediënten van elk van deze vier traditionele Moldavische gerechten:

Gerecht Belangrijkste ingrediënten
Mamaliga Maïsmeel, water, zout
Plăcintă Meel, eieren, suiker/zout, vulling (kaas, fruit, vlees)
Sarmale Kool/druivenbladeren, gehakt, rijst, kruiden
Zeama Kip, groenten, vermicelli

Nu je een beetje meer weet over deze fantastische Moldavische gerechten, waarom zou je ze dan niet zelf eens proberen te maken?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.