Wereldkeukens: 4 traditionele gerechten uit Uruguay

LLeonoor 12 augustus 2023 21:31

Wie aan Uruguay denkt, denkt misschien niet direct aan culinaire hoogstandjes. Maar vergis je niet, de Uruguayaanse keuken heeft heel wat te bieden. Van vleesgerechten tot zoete lekkernijen, de Uruguayaanse keuken is net zo divers als het land zelf. Hieronder nemen we je mee op een culinaire reis met vier traditionele gerechten uit Uruguay.

Asado

Asado is misschien wel het bekendste gerecht uit Uruguay. Dit is een typisch Uruguayaans vleesgerecht dat op een houtskoolgrill wordt bereid. Het is meer dan alleen een manier van koken, het is een sociale gebeurtenis. Families en vrienden verzamelen zich rond de parrilla (grill) en genieten van een assortiment van rund- en varkensvlees, worstjes en soms ook orgaanvlees. De sleutel tot de smaak zit hem in de langzame bereiding boven houtskool.

Chivito

Chivito, letterlijk 'klein geitje', is een populair fastfoodgerecht in Uruguay. Maar laat je niet misleiden door de naam. Dit gerecht bevat geen geitenvlees, maar wordt gemaakt met dun gesneden biefstuk, ham, kaas, tomaten, sla en mayonaise, geserveerd op een zacht broodje. Het is een flinke maaltijd, maar een absolute must-try voor iedereen die de Uruguayaanse keuken wil ervaren.

Empanadas

Empanadas zijn gevulde deeghapjes die je in veel Zuid-Amerikaanse landen tegenkomt. De Uruguayaanse variant is meestal gevuld met vlees, kaas of groenten. Ze zijn perfect als snack of voorgerecht en worden vaak geserveerd bij feesten en andere sociale gelegenheden.

Dulce de Leche

Geen lijst van Uruguayaanse gerechten zou compleet zijn zonder Dulce de Leche. Dit zoete, romige dessert wordt gemaakt door suiker en melk te koken tot een dikke karamel. Het wordt vaak gebruikt als vulling voor gebak, maar kan ook zo worden gegeten met brood of fruit.

Hier is een handige tabel die de vier gerechten samenvat:

Gerecht Type Belangrijkste ingrediënten
Asado Vleesgerecht Rund- en varkensvlees, worstjes
Chivito Sandwich Biefstuk, ham, kaas, tomaat, sla, mayonaise
Empanadas Snack/voorgerecht Vlees, kaas of groenten
Dulce de Leche Dessert Suiker, melk

Dus, of je nu een vleesliefhebber bent of een zoetekauw, de Uruguayaanse keuken heeft voor ieder wat wils. Waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.