Wereldkeukens: 4 verrassende gerechten uit Armenië

BBirgitte 7 juni 2024 07:06

Armenië, een klein land met een rijke geschiedenis en cultuur. Maar wist je dat Armenië ook een verrassend veelzijdige keuken heeft? In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis en stellen we je voor aan vier traditionele Armeense gerechten die je zeker eens moet proberen.

Armeense keuken

De Armeense keuken is diepgeworteld in de geschiedenis van het land, met invloeden uit het Midden-Oosten, de Mediterraanse keuken en zelfs uit Centraal-Azië. Kenmerkend zijn de rijke smaken, het gebruik van verse groenten, vlees, vis en kruiden. Armeniërs zijn gek op barbecues, broden en kazen, en ook de wijnbouw is erg belangrijk voor de Armeense keuken.

1. Dolma

Dolma is een van de meest bekende Armeense gerechten. Het bestaat uit met rijst en gehakt gevulde wijnbladeren, soms aangevuld met groenten zoals aubergine, tomaat of paprika. Dolma wordt vaak geserveerd met yoghurt en knoflook.

2. Khorovats

Khorovats, de Armeense variant van barbecue, is een echte favoriet. Het bestaat uit stukken vlees of vis die zijn gemarineerd in een mix van kruiden en specerijen, vervolgens gegrild op houtskool. Khorovats wordt meestal geserveerd met gegrilde groenten en lavash, een dun Armeens brood.

3. Lavash

Lavash is een traditioneel Armeens platbrood, gebakken in een tonir (een traditionele Armeense kleioven). Het wordt gebruikt bij vrijwel elke maaltijd, of het nu gaat om ontbijt, lunch of diner. Het kan worden gevuld met kaas, kruiden of vlees, of gewoon worden geserveerd met wat hummus of andere dips.

4. Ghapama

Ghapama is een traditioneel Armeens gerecht dat vooral tijdens de kerst wordt bereid. Het is een pompoen gevuld met rijst, gedroogde vruchten en noten, en vervolgens in de oven gebakken. Het heeft een zoete, kruidige smaak en is een echte traktatie tijdens de feestdagen.

Hierbij een handige tabel met de ingrediënten van de vier gerechten:

Gerecht Belangrijkste ingrediënten
Dolma Wijnbladeren, rijst, gehakt
Khorovats Vlees, vis, kruiden, specerijen
Lavash Meel, water, zout
Ghapama Pompoen, rijst, gedroogde vruchten, noten

De Armeense keuken heeft dus voor iedereen iets te bieden, of je nu een liefhebber bent van vlees, vis, brood of zoete gerechten. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen