Wereldkeukens: 4 verrassende gerechten uit Ethiopië

BBirgitte 24 december 2023 07:06

De Ethiopische keuken is een ware smaaksensatie en een culinaire ontdekkingsreis. Van pittige stoofpotjes tot zacht, sponsachtig brood - de gerechten zijn divers en rijk aan smaak. Hier zijn vier opmerkelijke en heerlijke gerechten uit Ethiopië die je moet proberen.

Doro Wat

Doro Wat, ook wel bekend als Ethiopische kipstoofpot, is misschien wel een van de bekendste gerechten uit Ethiopië. Het is een pittig gerecht dat langzaam wordt gegaard en op smaak wordt gebracht met diverse kruiden en specerijen, waaronder berbere, een typisch Ethiopisch kruidenmengsel.

Injera

Injera is een typisch Ethiopisch brood dat eruitziet als een grote, sponzige pannenkoek. Het wordt gemaakt van teffmeel en heeft een lichtzure smaak. Injera wordt meestal gebruikt als basis voor verschillende soorten stoofpotjes en groenten, die je met stukjes Injera van het bord schept.

Kitfo

Kitfo is een gerecht dat misschien niet voor iedereen geschikt is, omdat het in de basis bestaat uit rauw rundvlees. Het vlees wordt gemalen en gemengd met kruiden en specerijen, waaronder weer de berbere. Hoewel het traditie is om Kitfo rauw te eten, wordt het op verzoek ook licht gekookt geserveerd.

Tibs

Tibs is een ander populair gerecht uit de Ethiopische keuken. Het bestaat meestal uit gegrild vlees, vaak rund of lam, dat in stukjes is gesneden en wordt geserveerd met groenten en injera.

Ethiopisch Gerecht Omschrijving
Doro Wat Pittige kipstoofpot met berbere kruiden
Injera Sponzig brood gemaakt van teffmeel
Kitfo Rauw rundvlees gemengd met kruiden
Tibs Gegrild vlees geserveerd met groenten en injera

Deze lijst is slechts een klein voorproefje van wat de Ethiopische keuken te bieden heeft. Van de rijke en complexe smaken tot de unieke eettradities, de keuken van Ethiopië is zeker het ontdekken waard.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.