Wereldkeukens: 5 gerechten uit de Vietnamese keuken

BBirgitte 4 september 2023 07:03

Gaat je culinaire hart sneller kloppen bij het horen van namen als pho, banh mi en goi cuon? Dan zit je goed met de Vietnamese keuken! Deze keuken, rijk aan smaken en texturen, heeft veel meer te bieden dan alleen deze bekende gerechten. Daarom nemen we je mee op een culinaire reis langs vijf heerlijke gerechten uit de Vietnamese keuken. 

Pho

Het eerste gerecht op onze lijst is pho, een van de meest bekende Vietnamese gerechten. Het is een soep met noedels, meestal rundvlees (Pho Bo) of kip (Pho Ga). De bouillon krijgt zijn diepe smaak door het langzaam koken van botten, kruiden en specerijen. Verschillende ingrediënten, zoals taugé, koriander, lente-uitjes en limoen, worden apart geserveerd zodat je de soep naar smaak kunt aanpassen. 

Banh Mi

Banh mi is een andere wereldberoemde Vietnamese specialiteit. Het is een sandwich gemaakt van een licht en knapperig stokbrood, gevuld met vlees (meestal varkensvlees), verse kruiden, ingelegde groenten en een pittige saus. Hoewel het een simpel gerecht lijkt, zijn het de details die het zo bijzonder maken. De combinatie van Franse en Vietnamese invloeden resulteert in een smaakexplosie bij elke hap.

Goi Cuon (Verse lenterolletjes)

Goi cuon, ook bekend als verse lenterolletjes, zijn een gezond en verfrissend alternatief voor gefrituurde loempia's. Ze zijn gevuld met garnalen, varkensvlees, kruiden, rijstnoedels en groenten en worden geserveerd met een pindasaus. Deze lenterolletjes zijn een perfect voorbeeld van de balans tussen texturen en smaken die zo kenmerkend is voor de Vietnamese keuken. 

Bun Cha

Bun cha is een gerecht van gegrild varkensvlees geserveerd met rijstnoedels, verse kruiden en een vissausdressing. Het komt oorspronkelijk uit Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, maar is nu overal in het land verkrijgbaar. De combinatie van zoet, zuur, zout en umami maakt dit gerecht onweerstaanbaar. 

Che

Als laatste hebben we che, een traditioneel Vietnamees dessert. Che verwijst naar een reeks zoete soepen, pudding en dranken gemaakt van verschillende ingrediënten zoals fruit, bonen, tapioca en kokosmelk. Er zijn zoveel variaties van che dat je ze bijna niet allemaal kunt tellen, maar ze zijn allemaal zoet en verfrissend, perfect voor het tropische klimaat van Vietnam. 

Hieronder vind je een tabel met de genoemde gerechten en hun voornaamste ingrediënten:

Gerecht Voornaamste ingrediënten
Pho Noedels, rundvlees of kip, taugé, koriander, lente-uitjes, limoen
Banh Mi Stokbrood, varkensvlees, kruiden, ingelegde groenten, pittige saus
Goi Cuon Garnalen, varkensvlees, kruiden, rijstnoedels, groenten, pindasaus
Bun Cha Gegrild varkensvlees, rijstnoedels, kruiden, vissausdressing
Che Fruit, bonen, tapioca, kokosmelk

De Vietnamese keuken is een prachtige combinatie van smaken, kleuren en texturen. Elk gerecht vertelt een verhaal over de rijke culinaire cultuur van het land.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.