Wereldkeukens: 5 klassieke gerechten uit Spanje

BBirgitte 31 augustus 2023 07:02

Wie houdt er niet van de smaken en aroma's van de Spaanse keuken? Van de zinderende paella tot de pittige chorizo, de Spaanse gastronomie is net zo divers en dynamisch als het land zelf. In dit artikel duiken we in enkele van de meest klassieke gerechten uit Spanje en hun rol in de wereldkeukens.

Paella

De koning van de Spaanse gerechten, de paella, is afkomstig uit Valencia. Het is een prachtige samensmelting van rijst, vlees (vaak konijn, kip of zeevruchten), groenten en saffraan. Wat het zo speciaal maakt, is de socarrat, de knapperige rijstkorrels op de bodem van de pan.

Tapas

Tapas zijn kleine hapjes die bij een drankje geserveerd worden. Ze variëren sterk per regio, maar enkele van de meest populaire zijn patatas bravas (aardappelen in een pittige tomatensaus), albóndigas (gehaktballetjes) en gambas al ajillo (garnalen in knoflookolie).

Gazpacho

Dit koude soepje is perfect voor de hete Spaanse zomers. Het is een mix van tomaten, komkommer, paprika, ui en knoflook, afgewerkt met een scheutje olijfolie en een scheutje sherryazijn. Het is een voedzaam en verfrissend gerecht dat je eenvoudig zelf kunt maken.

Tortilla Española

Dit eenvoudige gerecht van aardappelen, eieren en ui is een icoon van de Spaanse keuken. Het is zowel een hoofdgerecht als een tapa en kan op elk moment van de dag worden gegeten. Het is eenvoudig, voedzaam en heerlijk.

Churros

Churros zijn lange, gefrituurde deegslierten die vaak worden geserveerd met een kopje dikke, warme chocoladesaus om in te dopen. Ze zijn een populair ontbijt en een heerlijke traktatie voor bij de koffie.

Het volgende overzicht vat de vijf gerechten en hun belangrijkste ingrediënten samen:

Gerecht Belangrijkste ingrediënten
Paella Rijst, vlees, groenten, saffraan
Tapas Varieert per type tapa
Gazpacho Tomaten, komkommer, paprika, ui, knoflook
Tortilla Española Aardappelen, eieren, ui
Churros Deeg, suiker, chocoladesaus

De Spaanse keuken heeft veel meer te bieden dan deze vijf klassieke gerechten. Maar ze geven wel een goed beeld van de diversiteit en rijkdom van deze fascinerende culinaire traditie. Of je nu een foodie bent op zoek naar nieuwe smaakervaringen of een fan van zonnige, mediterrane smaken, de Spaanse keuken heeft voor iedereen wat te bieden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.