Wereldkeukens: 5 must-try gerechten uit de Balkan

LLeonoor 18 september 2023 14:02

De Balkan is een smeltkroes van culturen en dat zie je terug in haar keuken. Van traditionele recepten die generaties lang zijn overgeleverd tot moderne interpretaties, de Balkan keuken is net zo gevarieerd als het landschap zelf. In dit artikel delen we 5 must-try gerechten uit de Balkan die je zeker niet mag missen.

1. Ćevapi

Ćevapi, soms ook wel ćevapčići genoemd, is een van de bekendste gerechten uit de Balkan. Het zijn kleine worstjes van gegrild gehakt en ze worden vaak geserveerd met een flinke portie ajvar, een soort paprika-aubergine spread, en wat plat brood. Ćevapi is vooral populair in Bosnië en Servië, maar je vindt ze in heel het Balkan gebied.

2. Burek

Burek is een heerlijke hartige taart uit de Balkan. Het is gemaakt van dunne lagen deeg, gevuld met allerlei vullingen. De meest traditionele vulling is spinazie en feta, maar je kunt ook varianten met vlees, aardappel of zelfs zoete vullingen vinden. Een must-try voor iedereen die de Balkan keuken wilt ontdekken.

3. Pljeskavica

Pljeskavica is een soort Balkan burger. Het is gemaakt van gehakt en wordt vaak geserveerd met ajvar, kajmak (een soort roomkaas) en rauwe uien. Pljeskavica is heerlijk op een broodje als een snelle lunch, maar je kunt het ook als avondmaaltijd eten met wat frietjes erbij.

4. Sarmale

Sarmale is een traditioneel gerecht uit Roemenië en Moldavië, maar je kunt het in heel het Balkan gebied vinden. Het zijn opgerolde koolbladeren gevuld met gehakt, rijst en specerijen. Sarmale wordt vaak geserveerd met een dot zure room en polenta.

5. Rakija

Ok, rakija is geen gerecht, maar deze sterke drank uit de Balkan is wel een must-try! Rakija wordt gemaakt van gefermenteerd fruit en de smaak varieert afhankelijk van het fruit dat wordt gebruikt. Het is een sterke drank, dus wees voorzichtig!

Hieronder een handige tabel met de 5 must-try gerechten en waar ze het meest bekend zijn:

Gerecht Land
Ćevapi Bosnië en Servië
Burek Heel de Balkan
Pljeskavica Heel de Balkan
Sarmale Roemenië en Moldavië
Rakija Heel de Balkan

De Balkan keuken is er een vol smaken en texturen. Elk gerecht heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen plek in de cultuur en traditie. Het is een keuken die je meeneemt op een reis door een regio vol historie en karakter.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.