Wereldkeukens: 5 pittige gerechten uit Sri Lanka

LLeonoor 4 september 2023 20:52

De Sri Lankaanse keuken is er een die je smaakpapillen op een spannende reis van smaken en aroma's brengt. Het is beroemd om zijn krachtige en levendige smaken, met gerechten die vaak een overvloed aan specerijen en kruiden bevatten. Hier zijn vijf pittige gerechten uit Sri Lanka die je zeker moet proberen.

1. Kottu Roti

Kottu Roti is een populair straatvoedsel in Sri Lanka en wordt beschouwd als een van de meest pittige gerechten van het land. Het is een roerbakgerecht gemaakt van godhamba roti (een soort platbrood), vlees, eieren en groenten, allemaal fijngehakt en gemengd met een rijke saus. De hitte komt van rode en groene chili's, die royaal worden toegevoegd.

2. Pol Sambol

Pol Sambol is een kruidige kokos chutney die de perfecte begeleiding vormt voor veel Sri Lankaanse maaltijden. Het is gemaakt van geraspte kokos, rode uien, gedroogde rode chili's, limoensap en zout. De hitte van de chili's en de frisheid van de kokos combineren om een smaakexplosie te creëren.

3. Devilled Chicken

Devilled Chicken is een ander pittig gerecht uit Sri Lanka dat je niet mag missen. Het is een roerbakgerecht van kip, paprika's, uien en tomaten in een pittige saus. De saus bevat doorgaans sojasaus, tomatenpuree en rode chili poeder, waardoor het gerecht zijn kenmerkende kick krijgt.

4. Fish Ambul Thiyal

Fish Ambul Thiyal, ook bekend als zure viscurry, is een traditioneel Sri Lankaans gerecht gemaakt van vis, kurkuma, chili poeder, peper, knoflook en goraka pasta. De goraka pasta geeft de curry een zure smaak, terwijl de andere ingrediënten zorgen voor een flinke dosis hitte.

5. Wambatu Moju

Wambatu Moju is een pittige auberginepickles die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij rijst en curry's. Het is gemaakt van aubergine, azijn, suiker, knoflook, mosterdzaad, kurkuma en natuurlijk, rode chili poeder. De aubergines worden gefrituurd tot ze zacht zijn en vervolgens gemengd met de rest van de ingrediënten, wat resulteert in een heerlijk pittig en zoetzuur gerecht.

Hier is een handig overzicht van de vijf pittige gerechten uit Sri Lanka die we hebben besproken:

Gerecht Kenmerken
Kottu Roti Straatvoedsel, roerbakgerecht met platbrood, vlees, eieren en groenten
Pol Sambol Kokos chutney, wordt geserveerd met andere gerechten
Devilled Chicken Roerbakgerecht van kip, paprika's, uien en tomaten in een pittige saus
Fish Ambul Thiyal Zure viscurry met vis, kurkuma, chili poeder, peper, knoflook en goraka pasta
Wambatu Moju Pittige auberginepickles, geserveerd als bijgerecht bij rijst en curry's

Dus, als je een fan bent van pittig eten, zullen deze vijf gerechten je zeker niet teleurstellen. De Sri Lankaanse keuken is vol van smaak, kleur en karakter, en deze gerechten laten dat perfect zien. Dus waarom zou je niet enkele van deze recepten proberen en zelf de hitte ervaren?

Meer artikelen