Wereldkeukens: 5 traditionele gerechten uit Cuba

MMichiel 21 september 2023 10:57

De Cubaanse keuken is een smeltkroes van culturen, met invloeden van de inheemse Taino-bevolking tot de Spaanse kolonisten, Afrikaanse slaven en zelfs de nabijgelegen Caribische eilanden. Hier zijn 5 traditionele Cubaanse gerechten die de diversiteit van deze keuken laten zien.

Ropa Vieja

'Ropa Vieja', letterlijk vertaald als 'oude kleren', is een van de nationale gerechten van Cuba. Dit gerecht is een stoofpot van langzaam gekookt rundvlees in een tomatensaus, geserveerd met rijst en zwarte bonen. De naam komt van de manier waarop het vlees uit elkaar valt, waardoor het op versnipperde oude kleren lijkt.

Arroz con Pollo

'Arroz con Pollo' ofwel kip met rijst is een populair gerecht in heel Latijns-Amerika, maar de Cubanen hebben hun eigen draai eraan gegeven. De kip wordt gestoofd met groenten en specerijen, en dan gekookt met rijst, waardoor het een heerlijke, hartige maaltijd wordt.

Picadillo

Picadillo is een ander klassiek Cubaans gerecht. Het is een soort stoofpot gemaakt van gehakt, tomaten, olijven, rozijnen en specerijen. Het wordt meestal geserveerd met rijst of gebruikt als vulling voor empanadas.

Moros y Cristianos

'Moros y Cristianos', of 'Moren en Christenen', is een gerecht van zwarte bonen (de 'Moren') en witte rijst (de 'Christenen'). Dit gerecht is een essentieel onderdeel van veel Cubaanse maaltijden en wordt vaak geserveerd naast vlees- of visgerechten.

Tostones

Tostones zijn dubbel gefrituurde plakjes groene bakbananen. Ze worden vaak geserveerd als zijgerecht of als snack met een knoflookdip. Ze zijn knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant, een perfecte combinatie van texturen.

Gerecht Beschrijving
Ropa Vieja Stoofpot van rundvlees, tomatensaus, rijst en zwarte bonen
Arroz con Pollo Kip gestoofd met groenten en rijst
Picadillo Stoofpot van gehakt, tomaten, olijven, rozijnen en specerijen
Moros y Cristianos Zwarte bonen en witte rijst
Tostones Dubbel gefrituurde plakjes groene bakbananen

Deze gerechten tonen de rijke en diverse Cubaanse culinaire cultuur. Of je nu een ervaren chef-kok bent of een thuiskok, deze traditionele Cubaanse gerechten zijn zeker de moeite waard om te proberen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.