Wereldkeukens: 5 traditionele gerechten uit Portugal

MMichiel 10 september 2023 07:02

Als je denkt aan het culinaire landschap van Portugal, komen er waarschijnlijk beelden van zonovergoten wijngaarden en zeevruchten aan de kust naar voren. De Portugese keuken is dan ook onlosmakelijk verbonden met zijn geografie, klimaat en geschiedenis. Laten we vijf traditionele gerechten uit Portugal verkennen die je absoluut moet proberen.

1. Bacalhau

Bacalhau, of gezouten kabeljauw, is misschien wel het bekendste gerecht van Portugal. Het wordt gezegd dat er meer dan 365 manieren zijn om bacalhau te bereiden, één voor elke dag van het jaar. De vis wordt eerst gezouten en gedroogd, waarna hij op talloze manieren kan worden gekookt: gebakken, gegrild, gestoofd of zelfs rauw in salades.

2. Cozido à Portuguesa

Deze stevige stoofpot staat bekend als het nationale gerecht van Portugal. Cozido à Portuguesa is een mix van vlees, worst en groenten die langzaam worden gekookt om de rijke smaken te combineren. Dit gerecht weerspiegelt de landelijke tradities van het land en wordt vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden.

3. Polvo à Lagareiro

Polvo à Lagareiro, of octopus op de Lagareiro-manier, is een specialiteit van de Portugese kust. De octopus wordt langzaam geroosterd in de oven met olijfolie, knoflook en kleine aardappelen. Deze combinatie van zeevruchten en aardappelen is typisch voor de Portugese keuken en zorgt voor een verrukkelijke maaltijd.

4. Arroz de Pato

Arroz de Pato is een traditionele Portugese rijstschotel met eend. De eend wordt gestoofd en vervolgens gemengd met rijst, chorizo en soms ook met sinaasappel voor een zoete toets. Deze schotel staat symbool voor de eenvoud en de veelzijdigheid van de Portugese keuken.

5. Pastel de Nata

Als laatste, maar zeker niet als minste, hebben we Pastel de Nata. Deze kleine custardtaartjes zijn een icoon van de Portugese patisserie en zijn over de hele wereld geliefd. Met een knapperige korst en een romige vulling zijn deze gebakjes de perfecte afsluiter van elke maaltijd.

Dus, als je van plan bent om jezelf onder te dompelen in de wereld van de Portugese keuken, zorg dan dat je deze vijf traditionele gerechten niet mist! Ze vertegenwoordigen het beste van wat Portugal te bieden heeft op culinair gebied, van de zee tot aan de bergen, en van hartige gerechten tot aan zoete lekkernijen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.