Zelf kruiden kweken: een introductie voor beginners

BBirgitte 6 december 2023 07:07

Ben je een liefhebber van tuinieren of koken? Of misschien allebei? Zelf kruiden kweken is een geweldige manier om deze twee passies te combineren. Of je nu in een appartement woont of een grote achtertuin hebt, het kweken van je eigen verse kruiden is gemakkelijk te doen en zeer bevredigend. In dit artikel leer je de basisprincipes van kruiden kweken. Dus ongeacht of je gewoon wat verse basilicum nodig hebt voor je pasta van vanavond, of je wilt een vensterbank vol met verse kruiden om te gebruiken in allerlei gerechten, lees dan verder!

De juiste plek kiezen

Het kiezen van de juiste plek voor je kruiden is de eerste stap. De meeste kruiden houden van veel zonlicht, dus een vensterbank op het zuiden is ideaal. Maar maak je geen zorgen als je geen zuidelijk raam hebt - veel kruiden doen het ook goed bij minder licht. Je kunt kruiden ook buiten kweken, op het balkon of in de tuin, als je die hebt.

Kies je kruiden

Er zijn veel verschillende soorten kruiden die je kunt kweken, dus het is een goed idee om te beginnen met het kiezen van een paar favorieten. Hier zijn een paar suggesties:

Kruid Verzorging Gebruik
Basilicum Houdt van zon en warmte, regelmatig water geven. Italiaanse gerechten, pesto
Munt Makkelijk te kweken, kan overwoekerend zijn. Thee, dessert, cocktails
Peterselie Houdt van zon, kan in de schaduw. Soepen, salades, sauzen
Bieslook Gemakkelijk, houdt van zon, kan in de schaduw. Eiergerechten, salades
Tijm Houdt van zon, droge grond. Vlees, soepen, sauzen

Zaaien of stekken?

Zelf kruiden kweken kan op twee manieren: door zelf de zaden te zaaien of door een stekje te nemen van een bestaande plant. Zaden zijn vaak goedkoper en geven je meer variëteit om uit te kiezen. Stekken kunnen sneller zijn, vooral als je in de lente of zomer begint.

Verzorging van je kruiden

Zorg goed voor je kruiden door ze regelmatig water te geven, maar pas op dat je ze niet te veel water geeft. De meeste kruiden houden niet van 'natte voeten'. Draai je planten ook regelmatig zodat ze gelijkmatig groeien.

Oogsten en gebruiken van je kruiden

Als je kruiden goed groeien, kun je al snel beginnen met oogsten. Het is het beste om eerst de bladeren aan de buitenkant te plukken, zodat de plant in het midden kan blijven groeien. Gebruik je verse kruiden direct in je gerechten, of droog ze om ze later te gebruiken.

Het zelf kweken van kruiden is een leuke en lonende hobby. Met deze tips kun je vandaag nog beginnen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.