Zelf zuurdesembrood bakken: een stap-voor-stap gids

LLeonoor 23 november 2023 07:07

Zuurdesembrood bakken kan een intuïtieve, bevredigende en heerlijke ervaring zijn. Hier is een stap-voor-stap gids om je eigen zuurdesembrood thuis te bakken.

Wat is zuurdesem?

Voordat we beginnen, laten we even bespreken wat zuurdesem precies is. Zuurdesem is een fermentatieproces dat natuurlijk voorkomend gist en bacteriën gebruikt om brood te laten rijzen. Dit resulteert in een unieke smaak en textuur die je niet kunt krijgen met gewone gist.

Stap 1: Het maken van je zuurdesem starter

Het eerste wat je moet doen bij het bakken van zuurdesembrood, is je eigen zuurdesem starter maken. Dit is een mengsel van bloem en water dat je laat fermenteren, waardoor het natuurlijke gist en bacteriën ontwikkelt die nodig zijn om je brood te laten rijzen.

Je hebt nodig:

  • 50 gram bloem
  • 50 gram water

Meng de bloem en het water samen in een pot en dek het af. Laat het 24 uur staan op kamertemperatuur. Je starter is klaar als het bubbelt en ruikt naar yoghurt.

Stap 2: Voeden van de zuurdesem

Je starter heeft voeding nodig om te blijven fermenteren. Dit doe je door elke dag 50 gram bloem en 50 gram water toe te voegen. Roer het goed door en laat het weer 24 uur staan. Herhaal dit proces tot je een levendige, bruisende starter hebt.

Stap 3: Het deeg maken

Nu je een actieve zuurdesem starter hebt, kun je beginnen met het maken van je zuurdesembrood deeg. Je hebt hiervoor nodig:

  • 500 gram bloem
  • 300 gram water
  • 200 gram zuurdesem starter
  • 10 gram zout

Meng alle ingrediënten samen tot er een deeg vormt. Kneed het deeg voor ongeveer 15 minuten of tot het glad en elastisch is.

Stap 4: De eerste rijs

Laat het deeg nu 3-4 uur rijzen, of tot het in grootte is verdubbeld. Dit is de eerste rijs.

Stap 5: Vormen en de tweede rijs

Na de eerste rijs, vorm je het deeg in de gewenste vorm en laat je het nog eens 1-2 uur rijzen. Dit is de tweede rijs.

Stap 6: Bakken

Verwarm je oven voor op 220 graden Celsius. Bak je zuurdesembrood voor ongeveer 40 minuten, of tot het goudbruin is en hol klinkt als je op de onderkant tikt.

Hier is een handige tabel met de stappen voor het bakken van zuurdesembrood:

Stap Beschrijving Tijd
1 Zuurdesem starter maken 5 dagen
2 Voeden van de zuurdesem Dagelijks
3 Deeg maken 15 minuten
4 Eerste rijs 3-4 uur
5 Vormen en tweede rijs 1-2 uur
6 Bakken 40 minuten

Het bakken van zuurdesembrood kan wat tijd en geduld vereisen, maar het is het zeker waard. Het resultaat is een heerlijk brood met een knapperige korst en een zachte, luchtige textuur aan de binnenkant.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.